- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

Porcja na 4 osoby:
* 750 g schaby bez kości
* 2 duże cebule
* 2-3 jabłka (reneta lub antonówka)
* sól, pieprz
* majeranek
* inne przyprawy wg smaku
* 1 łyżka mąki
* smalec lub olej do smażenia
Schab posolic, popieprzyc lub ewentualnie dac ulubioną przyprawę. Dokładnie obtoczyc w dużej ilości majeranku. Odstawic do lodówki na ok. 2-4 godziny.
Na patelni rozgrzac tłusz. Wyjac schab z lodówki i obtoczyc ze wszystkich stron w mące. Obsmażyc na rumiano ze wszystkich stron. Cebulę pokroic w dośc grube półplasterki. Do naczynia w którym będziemy piec należy włożyc 1 łyżkę smalcu (może byc inny tłuszcz) i wlac 2-3 łyżki wody. Przełożyc do niego schab z patelni, który obkładamy cebulą. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 1 godzinę.
Jabłka pokroic na cwiartki lub ósemki (nie obierac jabłek) i wydrązyc środki jabłek.
Po godzinie pieczenia , wyjąc naczynie z piekarnika i włożyc kawałki jabłek. Naczynie znów przykryc i wstawic jeszcze na ok. 20 minut.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: