Schabowe w sosie

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
Dziś stworzyłam to danie,ponieważ mąż nie lubi "suchych"schabowych.A ,że smakowały,pragnę podzielić się przepisem.
-Kotlety smażymy w panierce tak jak zwykle(tyle,że w bułce tartej,bez unowocześnień)
icon_mrgreen.gif

-Cebulę,dużą,kroimy w piórka lub jak kto woli
-Paprykę-całą lub pół-kroimy w paski
-Żurawinę suszoną dodajemy na końcu do sosu.
Cebulę i paprykę podsmażamy lekko.1-2 szkl.wody mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej i łyżką przyprawy(u mnie to kucharek pomidorowo jakiś-tam).Zalewamy warzywa,zagotowujemy.Ma się ładnie zagęścić,wiadomo.Wsypujemy garść żurawiny,wkruszamy kostkę pietruszkową, trochę pieprzu ,zalewamy kotlety.Chwilę dusimy.Potem trzymamy na wyłączonej płycie.Sos ładnie oblepi schabowe,będą błyszczące,miękkie.A panierka wbrew obawom (moim) nie odpadnie. Kto nie używa gotowych przypraw, to doprawia po swojemu.Sos nie musi pokrywać całego mięsa.
Smacznego..

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
mam ochotę na ten przepis tylko proszę letti jakim składnikiem mogę zastapi żurawinę ( mój maż jej nie " przełknie )
baa.gif
gruebel_2.gif

letti

Member
Kwi 4, 2006
1,370
0
0
Przepraszam,dopiero dziś tu zajrzałam.Koleżanka robi podobne danie z ananasem(inie zagęszcza mąką).Moja wersja lepiej mi smakuje,bo żurawina zakwasza,ale są też wielbiciele słodszej wersji.Myślę,że spróbuj tej drugiej.
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy