Schiacciata Tessy Capponi

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
1 kg mąki (najlepiej tortowej lub specjalnej na pizzę)

2 saszetki suchych drożdży

4 łyżeczki miałkiej soli

szczypta cukru

1/2 litra letniej wody

6 łyżek oliwy z oliwek

gruba sól do posypania

Mąkę lekko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dolewamy wodę i 5
łyżek oliwy, dokładnie mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez 5 minut, aż będzie gładkie i
lśniące, a następnie przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy
w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je na dwa placki grubości 2
cm i kładziemy na blasze posmarowanej oliwą. Wierzch ciasta naciskamy palcami, robiąc
wgłębienia, smarujemy oliwą i posypujemy grubą solą. Pieczemy 30 min w 200°C, aż
będzie złociste i chrupiące. Można je kroić na kawałki, przekrawać i wypełniać tak jak
bułeczki
G0OSYGC8fo4E0gNMOX.jpg


bxuvgWcHd7tXfaKzYX.jpg


z reszty ciasta GAba i jej kuzynka lepiły takie różności (mini pizze piekły się w wyższej temperaturze jakie 7 minut) .
Też pyszne

RcGqKoWuItijR0QxCX.jpg


Gn0FG83yc3rW8UWPJX.jpg


6y6UspzOqNutpDgAgX.jpg


DFpjBtbZWtImoCVSdX.jpg


do bułeczek dosypały suszonego rozmarynu
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy