- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
1 kg mąki (najlepiej tortowej lub specjalnej na pizzę)
2 saszetki suchych drożdży
4 łyżeczki miałkiej soli
szczypta cukru
1/2 litra letniej wody
6 łyżek oliwy z oliwek
gruba sól do posypania
Mąkę lekko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dolewamy wodę i 5
łyżek oliwy, dokładnie mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez 5 minut, aż będzie gładkie i
lśniące, a następnie przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy
w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je na dwa placki grubości 2
cm i kładziemy na blasze posmarowanej oliwą. Wierzch ciasta naciskamy palcami, robiąc
wgłębienia, smarujemy oliwą i posypujemy grubą solą. Pieczemy 30 min w 200°C, aż
będzie złociste i chrupiące. Można je kroić na kawałki, przekrawać i wypełniać tak jak
bułeczki
z reszty ciasta GAba i jej kuzynka lepiły takie różności (mini pizze piekły się w wyższej temperaturze jakie 7 minut) .
Też pyszne
do bułeczek dosypały suszonego rozmarynu
2 saszetki suchych drożdży
4 łyżeczki miałkiej soli
szczypta cukru
1/2 litra letniej wody
6 łyżek oliwy z oliwek
gruba sól do posypania
Mąkę lekko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami, solą i cukrem. Dolewamy wodę i 5
łyżek oliwy, dokładnie mieszamy. Ciasto wyrabiamy przez 5 minut, aż będzie gładkie i
lśniące, a następnie przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy
w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy je na dwa placki grubości 2
cm i kładziemy na blasze posmarowanej oliwą. Wierzch ciasta naciskamy palcami, robiąc
wgłębienia, smarujemy oliwą i posypujemy grubą solą. Pieczemy 30 min w 200°C, aż
będzie złociste i chrupiące. Można je kroić na kawałki, przekrawać i wypełniać tak jak
bułeczki


z reszty ciasta GAba i jej kuzynka lepiły takie różności (mini pizze piekły się w wyższej temperaturze jakie 7 minut) .
Też pyszne




do bułeczek dosypały suszonego rozmarynu
Ostatnią edycję dokonał moderator: