- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Prosto, smacznie i pożywnie. Taką sałatkę można podać na śniadanie, kolację lub podczas imprezy. Sposób przygotowania jest prosty: wszystkich składników powinno być na oko po równo.
kawałek kiełbasy ok. 20 cm (można użyć także mortadeli, krojonej w plastry)
ser żółty (najlepiej o słonym, wyraźnym smaku)
1 duża cebula
2-3 duże ogórki konserwowe
1 czerwona papryka
3 łyżki oleju
3 łyżki białego octu winnego
sól i czarny pieprz do smaku
Cebulę obieramy, kroimy w grubsze piórka. Wszystkie pozostałe składniki kroimy w zapałkę (w paski). Sałatkę skrapiamy olejem z octem, doprawiamy do
smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem (ja lubię, jak jest go sporo) i ewentualnie solą. Dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na min. 30
minut, by smaki się połączyły. Podajemy ze świeżym pieczywem.

kawałek kiełbasy ok. 20 cm (można użyć także mortadeli, krojonej w plastry)
ser żółty (najlepiej o słonym, wyraźnym smaku)
1 duża cebula
2-3 duże ogórki konserwowe
1 czerwona papryka
3 łyżki oleju
3 łyżki białego octu winnego
sól i czarny pieprz do smaku
Cebulę obieramy, kroimy w grubsze piórka. Wszystkie pozostałe składniki kroimy w zapałkę (w paski). Sałatkę skrapiamy olejem z octem, doprawiamy do
smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem (ja lubię, jak jest go sporo) i ewentualnie solą. Dokładnie mieszamy, po czym odstawiamy na min. 30
minut, by smaki się połączyły. Podajemy ze świeżym pieczywem.