- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
na zyczenie Margot..
150g solonego masla
600g maki zwyklej
150g mialkiego cukru
40g proszku do pieczenia
280g sultanek
190g kremowej smietanki
190g mleka
2 jajka, roztrzepane ze szczypta soli (do smarowania scones)
Rozgrzac piec do 220C
Kawaleczki masla polaczylam rekoma, dodalam cukier i proszek do pieczenia. Wymieszalam dokladnie.
Nastepnie dodalam smietanke i mleko. I znow wyieszalam. Wylozylam ciasto na lekko omaczona powierzchnie. Dociskalam ciasto reka i skladalam na po, za kazdym razem obracajac o 90stopni, kilka razy, az utworzyl sie prostokat. Posypalam go z kazdej strony maka, przykrylam sciereczka i zostawilam na 15 min.
Rozwalaowalam casto na grubosc 3cm na omaczonej powierzchni. Ostrym nozem (foremkami do wycinania), wykrawalam prostokaty i ukladalam je na blasze do pieczenia (niezbyt blisko siebie). Posmarowalm scone roztrzepanym jajem. Odczekalam 2 minuty i znow posmarowalam.
Zmniejszylam temp do 200C i pieklam scones okolo 20-25 min, az ladnie wyrosly, a wierzchy i boki byly delkatnie brazowe.
150g solonego masla
600g maki zwyklej
150g mialkiego cukru
40g proszku do pieczenia
280g sultanek
190g kremowej smietanki
190g mleka
2 jajka, roztrzepane ze szczypta soli (do smarowania scones)
Rozgrzac piec do 220C
Kawaleczki masla polaczylam rekoma, dodalam cukier i proszek do pieczenia. Wymieszalam dokladnie.
Nastepnie dodalam smietanke i mleko. I znow wyieszalam. Wylozylam ciasto na lekko omaczona powierzchnie. Dociskalam ciasto reka i skladalam na po, za kazdym razem obracajac o 90stopni, kilka razy, az utworzyl sie prostokat. Posypalam go z kazdej strony maka, przykrylam sciereczka i zostawilam na 15 min.
Rozwalaowalam casto na grubosc 3cm na omaczonej powierzchni. Ostrym nozem (foremkami do wycinania), wykrawalam prostokaty i ukladalam je na blasze do pieczenia (niezbyt blisko siebie). Posmarowalm scone roztrzepanym jajem. Odczekalam 2 minuty i znow posmarowalam.
Zmniejszylam temp do 200C i pieklam scones okolo 20-25 min, az ladnie wyrosly, a wierzchy i boki byly delkatnie brazowe.