Sejtan, baklazan i orzeszki piniowe ...

Lis 28, 2005
3,760
0
0
Sejtan, baklazan i orzeczki piniowe, czyli moj dzisiejszy obiado-lunch ;) Znowu nie mialam nic na dzisiaj, wiec wczoraj wieczorem zamarynowalam sejtan, a dzisiaj rano upichcilam.

Glowne skladniki:
1 kawalek sejtanu, ok. 100g
pol malego baklazana (u mnie Rosa Bianca)
¼ cebuli (ja mialam baaaardzo wielka)
garsc orzeszkow piniowych

Marynata do sejtana:
sos sojowy
olej sezamowy
czosnek
chinska pasto ostro-kwasna
oliva
ziola prowansalskie

Lyzka koncentratu pomidorowego (moze byc sos, sok, lub ketchup)

Kokroic sejtan na kawalki, wrzucic do worka z „zameczkiem”, wrzucic wszsytkie skladniki marynaty do worka; zamknac zameczek, potrzasc woreczkiem az sejtan bedzie dobrze pokryty marynata. Zostawic przynajmniej na godzine (ja zostawilam na noc).

Pokroic cebule, wrzucic na patelnie z odrobina oleju/oliwy, zarumienic. Dorzucic pokrojowy baklazan i orzeszki piniowe. Zarumienic. Dodac sejtan razem z marynata i koncentrat pomidorowy. Poddusic 10-15 min. I gotowe. Podawac z ryzem, kasza, ziemniakami, makaronem, i czymkolwiek innym dusza zapragnie. Ja mialam do pracy z pita.

Zdjecia straszne bo z telefonu:

obiado_lunch.jpg

obiado_lunch_2.jpg

Załączniki

• obiado_lunch.jpg
    obiado_lunch.jpg
    58.9 KB · Wyświetleń: 0
  • obiado_lunch_2.jpg
    obiado_lunch_2.jpg
    52.3 KB · Wyświetleń: 0
Lis 28, 2005
3,760
0
0
Margot @ 18 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=542316o nowy przepis na sejtanowe danie.
Mamuszka te orzeszki to chyba mogą być i inne?
A sejtam mi się skończył ,za jakiś czas znów go zrobię i ten przepis będzie pierwszy.
Uroki takiej potrawy sa takie, ze mozesz wrzucic praktycznie co chcesz. Pokrojone migdaly czy oczechy wloski, czy jakiekolwiek inne jakie masz pod reka, nasiona slonecznika, itp.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy