Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Seler po grecku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 1619269" data-attributes="member: 592"><p>Zrobiłam po raz pierwszy 2 lata temu i od tej pory muszę robić co roku , szczególnie rozsmakował się w tym daniu Szwagier. Ja robię dokładnie wg przepisu <a href="http://www.jadlonomia.com/przepisy/seler-po-grecku/" target="_blank">Marty </a>i tu tez ten podaję </p><p></p><p><strong><a href="http://www.jadlonomia.com/przepisy/seler-po-grecku/" target="_blank">Seler po grecku</a></strong></p><p><strong></strong></p><p><strong><a href="http://www.jadlonomia.com/przepisy/seleryba/" target="_blank">Seleryba</a></strong></p><p></p><p>Składniki na kilkanaście sztuk:</p><p></p><p>1 kg selera</p><p>2 litry bulionu warzywnego</p><p>2 arkusze nori + 5 arkuszy do owijania kotletów</p><p>2 łyżki sosu sojowego</p><p>4 liście laurowe</p><p>2 ziela angielskie</p><p>1 łyżeczka ziaren kolendry</p><p>sól i czarny pieprz</p><p>oraz do smażenia: mleko roślinne lub woda, mąka pszenna lub ryżowa i olej roślinny</p><p>Przygotowanie:</p><p></p><p> Seler obrać, przekroić na pół i pokroić na 1 cm plastry. W dużym garnku zagotować bulion razem z 2 arkuszami wodorostów nori, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kolendrą oraz sosem sojowym. Do gotującego się bulionu dodać plastry selera i gotować do momentu, aż będą bardzo miękkie, czyli około 15 – 20 minut.</p><p> Miękkie plastry selera delikatnie wyjąć i chwilę ostudzić. W tym czasie arkusze nori pociąć na węższe paski, następnie naszykować dwie miseczki, do jednej wlać trochę mleka, a do drugiej wsypać mąkę.</p><p> Każdy plaster selera oprószać solą i pieprzem, następnie owijać paskiem nori i na chwilę moczyć w mleku, dzięki temu wodorosty zmiękną i lepiej przylepią się do selera. Tak przygotowany plaster selera delikatnie zanurzać w mące.</p><p> Na dużej patelni mocno rozgrzać olej i układać gotowe plastry selera. Obsmażać z każdej strony przez około 2 – 3 minuty, podawać z ziemniakami, surówką lub wigilijną kapustą.</p><p></p><p><a href="http://www.jadlonomia.com/przepisy/seler-po-grecku/" target="_blank">]Seler po grecku</a></p><p></p><p>Składniki na 1 półmisek:</p><p></p><p>1 porcja seleryby</p><p></p><p>1 cebula</p><p>1 por, biała i jasno zielona część</p><p>500 g marchewki</p><p>150 g pietruszki</p><p>50 g selera</p><p>2 ziela angielskie</p><p>2 liście laurowe</p><p>szczypta chili</p><p>olej roślinny</p><p>sól</p><p></p><p>1 – 2 szklanki wody</p><p>3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego</p><p>sól i czarny pieprz</p><p>Przygotowanie:</p><p></p><p> Cebulę pokroić w kostkę, pora posiekać na talarki. Na dnie dużego rondla rozgrzać olej i dodać cebulą wraz z porem, liściem laurowym i zielem angielskiem, podsmażać na małym ogniu do czasu, aż się zeszklą.</p><p> W międzyczasie pozostałe warzywa obrać i zetrzeć na tarce, następnie dodać wszystkie do rondla razem ze szczyptą soli oraz chili. Podsmażać na małym ogniu przez około 5 – 10 minut, po tym czasie wlać połowę ilości wody z przepisu i dusić kolejne 5 minut.</p><p> Na koniec wlać resztę wody, dodać koncentrat oraz szczyptę soli i pieprzu. Dusić ostatnie 5 – 10 minut do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie.</p><p> Kiedy sos warzywny będzie gotowy, wyłożyć 1/3 na dno półmiska, na nim ułożyć plastry seleryby, na to położyć ponownie warstwę sosu, kolejną warstwę seleryby i ostatnią warstwę sosu. Odstawić do schłodzenia w lodówce, najlepiej smakuje następnego dnia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 1619269, member: 592"] Zrobiłam po raz pierwszy 2 lata temu i od tej pory muszę robić co roku , szczególnie rozsmakował się w tym daniu Szwagier. Ja robię dokładnie wg przepisu [URL="http://www.jadlonomia.com/przepisy/seler-po-grecku/"]Marty [/URL]i tu tez ten podaję [B][URL="http://www.jadlonomia.com/przepisy/seler-po-grecku/"]Seler po grecku[/URL] [URL="http://www.jadlonomia.com/przepisy/seleryba/"]Seleryba[/URL][/B] Składniki na kilkanaście sztuk: 1 kg selera 2 litry bulionu warzywnego 2 arkusze nori + 5 arkuszy do owijania kotletów 2 łyżki sosu sojowego 4 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 łyżeczka ziaren kolendry sól i czarny pieprz oraz do smażenia: mleko roślinne lub woda, mąka pszenna lub ryżowa i olej roślinny Przygotowanie: Seler obrać, przekroić na pół i pokroić na 1 cm plastry. W dużym garnku zagotować bulion razem z 2 arkuszami wodorostów nori, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kolendrą oraz sosem sojowym. Do gotującego się bulionu dodać plastry selera i gotować do momentu, aż będą bardzo miękkie, czyli około 15 – 20 minut. Miękkie plastry selera delikatnie wyjąć i chwilę ostudzić. W tym czasie arkusze nori pociąć na węższe paski, następnie naszykować dwie miseczki, do jednej wlać trochę mleka, a do drugiej wsypać mąkę. Każdy plaster selera oprószać solą i pieprzem, następnie owijać paskiem nori i na chwilę moczyć w mleku, dzięki temu wodorosty zmiękną i lepiej przylepią się do selera. Tak przygotowany plaster selera delikatnie zanurzać w mące. Na dużej patelni mocno rozgrzać olej i układać gotowe plastry selera. Obsmażać z każdej strony przez około 2 – 3 minuty, podawać z ziemniakami, surówką lub wigilijną kapustą. [URL="http://www.jadlonomia.com/przepisy/seler-po-grecku/"]]Seler po grecku[/URL] Składniki na 1 półmisek: 1 porcja seleryby 1 cebula 1 por, biała i jasno zielona część 500 g marchewki 150 g pietruszki 50 g selera 2 ziela angielskie 2 liście laurowe szczypta chili olej roślinny sól 1 – 2 szklanki wody 3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól i czarny pieprz Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, pora posiekać na talarki. Na dnie dużego rondla rozgrzać olej i dodać cebulą wraz z porem, liściem laurowym i zielem angielskiem, podsmażać na małym ogniu do czasu, aż się zeszklą. W międzyczasie pozostałe warzywa obrać i zetrzeć na tarce, następnie dodać wszystkie do rondla razem ze szczyptą soli oraz chili. Podsmażać na małym ogniu przez około 5 – 10 minut, po tym czasie wlać połowę ilości wody z przepisu i dusić kolejne 5 minut. Na koniec wlać resztę wody, dodać koncentrat oraz szczyptę soli i pieprzu. Dusić ostatnie 5 – 10 minut do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie. Kiedy sos warzywny będzie gotowy, wyłożyć 1/3 na dno półmiska, na nim ułożyć plastry seleryby, na to położyć ponownie warstwę sosu, kolejną warstwę seleryby i ostatnią warstwę sosu. Odstawić do schłodzenia w lodówce, najlepiej smakuje następnego dnia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Seler po grecku
Top
Bottom