- Wrz 4, 2006
- 985
- 0
- 0
to jeden z moich ulubionych deserow, disiaj pierwszy raz robie sama
-przygotowac syrop: 130 g cukru i 100 g wody gotowac przez 2 minuty od rozpuszczenia.
-przygotowac kawe. powinno to byc caffe ristretto, czyli malo a mocne. ja daje 4-5 lyzek bardzo mocnej kawy.
-ubic dobrze 1/2 l smietany 36%
ubic 6 zoltek, dalej miksujac, ciurkiem wlac jeszcze cieply syrop cukrowy, a nastepnie kawe, nastepnie dodac 250 g zmiksowancyh na pyl 200-250g ciastek amaretti.odstawic na chwile do ostygniecia wymieszac delikatnie z ubita smietana, przelac do formy na keks i wstawic do zamrazalnika na 4 godziny.
moje semifreddo jest juz w zamrazarce. wszystkie 6 jajek mialo podwojne zoltka i bylam tym tak zaaferowana (pierwszy raz we wloszech zdazylo mi sie widziec podwojne zoltko, a tu od razu 6- cale opakowanie
), ze zamiast ugotowac syrop wrzucilam cukier do zoltek. mam zamiar ze nie zepsuje to konsystencji. sam krem wyszedl przepyszny, czesc zamiast do formy zostala przelana do szklaneczek i od razu skonsumowana

-przygotowac syrop: 130 g cukru i 100 g wody gotowac przez 2 minuty od rozpuszczenia.
-przygotowac kawe. powinno to byc caffe ristretto, czyli malo a mocne. ja daje 4-5 lyzek bardzo mocnej kawy.
-ubic dobrze 1/2 l smietany 36%
ubic 6 zoltek, dalej miksujac, ciurkiem wlac jeszcze cieply syrop cukrowy, a nastepnie kawe, nastepnie dodac 250 g zmiksowancyh na pyl 200-250g ciastek amaretti.odstawic na chwile do ostygniecia wymieszac delikatnie z ubita smietana, przelac do formy na keks i wstawic do zamrazalnika na 4 godziny.
moje semifreddo jest juz w zamrazarce. wszystkie 6 jajek mialo podwojne zoltka i bylam tym tak zaaferowana (pierwszy raz we wloszech zdazylo mi sie widziec podwojne zoltko, a tu od razu 6- cale opakowanie

