Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Semlor - tradycyjne bułeczki szwedzkie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Moniak" data-source="post: 726331" data-attributes="member: 69"><p>Przepis nie sprawdzony przeze mnie, z Angory wzięty, ale wygląda apetycznie. Może ktoś spróbuje?</p><p>W Szwecji są ponoć jadane od Bożego Narodzenia do Wielkanocy. Ale w cukierniach są dostępne cały rok. Podają je ponoć w każdy wtorek Wielkiego Postu, czyli &quot;tłustowtorkowe&quot;.</p><p></p><p><strong>Semlor - Fettisdagsbullar</strong></p><p><u>Składniki:</u></p><p>100 g masła</p><p>3 dl mleka</p><p>1/2 łyżeczki kardamonu</p><p>50 g drożdży</p><p>1 dl cukru</p><p>szczypta soli</p><p>1 l (!) mąki tortowej (myślę, że chodzi o 1 kg?)</p><p>1 jajko</p><p></p><p><u>Nadzienie:</u></p><p>1/3 dl mielonych migdałów (na sztukę)</p><p>1/3 dl cukru (na sztukę)</p><p>mleko</p><p><u>Dekoracja </u>: bita śmietana</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Rozpuścić masło i dodać mleko. Przelać do miski, dodać drożdże i wymieszać, dodając także cukier, sól, kardamon i mąkę. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia - do podwójnej objętości.</p><p>Uformować bułeczki i ułożyć je na godzinę na wysmarowanej masłem blasze. Pozwolić rosnąć jeszcze ok. 30 min. Wierzchy posmarować białkiem.</p><p>W rozgrzanym do temp. 250 st. C piekarniku piec ok. 10 min.</p><p>Podawanie bułek: po wystygnięciu odciąć wierzchni fragment każdej bułeczki. Wydrążyć wnętrze na tyle, by zmieścić w nim nadzienie. Z wydrążonego ciasta, mielonych migdałów, cukru i mleka sporządzić farsz i umieścić go we wnętrzu bułeczek.</p><p>Ubić śmietanę i nałożyć obficie na odkryte bułeczki z nadzieniem. Odcięte wcześniej krążki poukładać na wierzchu i posypać cukrem pudrem.</p><p></p><p> W Szwecji jada się je od XVI w. (znane są ponoć w całej Skandynawii), były symbolem ostatków, jadano je przed Popielcem zalane gorącym mlekiem.</p><p></p><p>A tu znalazłam jeszcze przepis ze zdjęciem: <a href="http://www.graphicgarden.com/files17/eng/sweden/semla1e.php" target="_blank">http://www.graphicgarden.com/files17/eng/sweden/semla1e.php</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Moniak, post: 726331, member: 69"] Przepis nie sprawdzony przeze mnie, z Angory wzięty, ale wygląda apetycznie. Może ktoś spróbuje? W Szwecji są ponoć jadane od Bożego Narodzenia do Wielkanocy. Ale w cukierniach są dostępne cały rok. Podają je ponoć w każdy wtorek Wielkiego Postu, czyli "tłustowtorkowe". [B]Semlor - Fettisdagsbullar[/B] [U]Składniki:[/U] 100 g masła 3 dl mleka 1/2 łyżeczki kardamonu 50 g drożdży 1 dl cukru szczypta soli 1 l (!) mąki tortowej (myślę, że chodzi o 1 kg?) 1 jajko [U]Nadzienie:[/U] 1/3 dl mielonych migdałów (na sztukę) 1/3 dl cukru (na sztukę) mleko [U]Dekoracja [/U]: bita śmietana Wykonanie: Rozpuścić masło i dodać mleko. Przelać do miski, dodać drożdże i wymieszać, dodając także cukier, sól, kardamon i mąkę. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia - do podwójnej objętości. Uformować bułeczki i ułożyć je na godzinę na wysmarowanej masłem blasze. Pozwolić rosnąć jeszcze ok. 30 min. Wierzchy posmarować białkiem. W rozgrzanym do temp. 250 st. C piekarniku piec ok. 10 min. Podawanie bułek: po wystygnięciu odciąć wierzchni fragment każdej bułeczki. Wydrążyć wnętrze na tyle, by zmieścić w nim nadzienie. Z wydrążonego ciasta, mielonych migdałów, cukru i mleka sporządzić farsz i umieścić go we wnętrzu bułeczek. Ubić śmietanę i nałożyć obficie na odkryte bułeczki z nadzieniem. Odcięte wcześniej krążki poukładać na wierzchu i posypać cukrem pudrem. W Szwecji jada się je od XVI w. (znane są ponoć w całej Skandynawii), były symbolem ostatków, jadano je przed Popielcem zalane gorącym mlekiem. A tu znalazłam jeszcze przepis ze zdjęciem: [URL="http://www.graphicgarden.com/files17/eng/sweden/semla1e.php"]http://www.graphicgarden.com/files17/eng/sweden/semla1e.php[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Semlor - tradycyjne bułeczki szwedzkie
Bottom