Ser typu greckiego PILOS - marynowany

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Ser kroję w kosteczkę i wkładam do małych słoiczków (200-250ml)

- do jednego wlewam łyżkę dobrego gęstego ciemnego sosu sojowego (może być grzybowy) i doprawiam aromatyczną przyprawą do zup w płynie (Maggi, Knorr) i zalewam olejem słonecznikowym, rzepakowym lub olejem z pestek winogron
- do drugiego wsypuję mielony imbir, chili i pieprz i też zalewam olejem
- trzeci słoiczek zalewam olejem czosnkowym lub olejem z suszonych pomidorów

Słoiczki trzymam w lodówce i używam do sałatek, kanapek, spaghetti - dla odmiany jakiś inny smak i zawsze "pod ręką"
icon_smile.gif

Ser w sosie sojowym robi się brązowy i wyglądem przypomina wędzone tofu
icon_smile.gif

Załączniki

• P6081414.JPG
    P6081414.JPG
    63.2 KB · Wyświetleń: 0
  • P6130114.JPG
    P6130114.JPG
    89.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
KAROTKA @ 16 Jun 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=865227Czy mógłby ktoś kompetentny przenieść ten mój przepis do ZAPASÓW ?
Wątek przeniesiony, a przepisy zapisane do wypróbowania
icon_smile.gif

Dla lubiących czosnek dodam jeszcze jeden podobny przepis:
do pokorojonej fety dodać pokrojony w pazurki czosnek (ja daję go naprawdę dużo - prawie tyle, co fety), posypać oregano i zalać olejem.

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Też robiłam kiedyś ze świeżym czosnkiem (miażdżyłam wyciskarką), ale tylko do przechowania przez 2-3 dni, bo podobno czosnek świeży z olejem tworzy jakieś szkodliwe substancje...
Choć sama robiłam tak od zawsze (grillowane warzywa z czosnkiem w oleju, ser marynowany, olej czosnkowy) i nigdy nic złego mi się nie przytrafiło...
Ale stałam się ostrożna i teraz daję olej czosnkowy pochodzący z długiego ogrzewania świeżego czosnku w oleju, aż się ugotuje.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Rewelacujne do grila sa takie sery.

A czemu do zapasow?
Tak marynowany ser zimy nie przetrzyma i wcale nie z powodu braku apetytu
icon_wink.gif

Tez mam swietny przepis. W kncu moge powtarzac po dlugotrwalej diecie.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Zapasy robimy przecież nie tylko na zimę.
icon_smile.gif

Gotowanie na dwa dni i duże zakupy raz w tygodniu też są swoistym robieniem zapasów.
icon_wink.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
I ogorki mozna kisic na tydzien, ale jednak takie przetwory jak marynowany ser czy warzywa z grila na antipasto ogranicza pojemnosc lodowki. Robi sie je do szybkiego spozycia takze dlatego, ze trzymane dluzej by sie zepsuly.
W taki sposob to i majonez bylby 'zapasem' bo na raz go nie zjadamy, a z cwiartki jajka raczej nikt nie robi.
Myslalam, ze zapasy, to cos, czego robimy wiecej, na pozniej. Marynowany ser moze byc zjedzony jak tylko nasiaknie smakiem wszystkich przypraw i troche to trwa. Tylko, czy dlatego jest zapasem? Dlugo marynowana wolowina to tez zapas?

A gotowanie na dwa dni to raczej wygoda niz zapas. To gotowanie na jutro nie na zapas.

KAROTKA

Member
Maj 27, 2007
1,245
0
0
Właśnie odkryłam, że to już nie jest PILOS...
gruebel_2.gif

Teraz firma nazywa się MILBONA...
Mam tylko nadzieję, że w ślad za zmianą nazwy, nie pójdzie zmiana smaku... na gorszy...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy