Serniczki wiśniowe

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ja piekłam w formie małych serniczków, ale spokojnie można będzie upiec w większej formie i mamy wtedy sernik

serwi_6.JPG

Składniki na 4 foremki-ramekiny (śr. 9,5cm, wys. 5,5cm):

Spód:

* kilka ciastek digestive lub owsianych
* odrobina rozpuszczonego masła
* 2 łyżki mielonych migdałów

Masa serowo-wiśniowa:

* 350 g sera śmietankowego
* 1 b.duże lub dwa małe jajka
* 1 łyżka mąki (z małą górką)
* 2 op. cukru wanilinowego z dodatkiem prawdziwej wanilii
* 100 g białej czekolady
* 3/4 - 1 szklanki wydrylowanych wiśni

* dla lubiących bardziej słodkie wypieki, proponuję dodanie 2-4 łyżek cukru. Dla mnie dodatek cukru wanilinowego jest wystarczający

Wykonanie:

Na dno foremek ułożyc krążki papieru do wypieków. Wyłożyc pokruszone i wymieszane z masłem ciastka. Ubic dnem szklanki. Posypac mielonymi migdałami i znów ubic dnem szklanki. Boki posmarowac masłem i ewentualnie można delikatnie obsypac bułką tartą.

Wiśnie bardzo dokładnie zmiksowac (radzę to robic w wysoikim naczyniu
icon_mrgreen.gif
, bo inaczej wszystko będzie wokół czerwone)

Do miski wkładamy: ser, jajko, mąkę i cukier wanilinowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy lub krótko miksujemy.

Zmiksowane wiśnie wkładamy do miseczki i dodajemy białą czekoladę, połamaną na kawałki. Podgrzewamy w kąpieli wodnej, aż do rozpuszczenia się czekolady. Masę wiśniowo-czekoladową należy przestudzic.

Do masy serowej dodajemy ok. 2/3 masy wiśniowej i dokładnie mieszamy . Wlewamy do ramekinów. Wierzch wyrównujemy.

Teraz na wierzch serniczków, wylewamy pozostałą masę wiśniową.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Foremki ustawiamy w większej formie, do której wlewamy wrzącą wodę. Woda powinna sięgac do połowy wysokości małych foremek. Wstawiamy do piekarnika na ok. 35-40 minut. Po ok. 3-5 minutach, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni (termoobieg).
Dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki na ok. 5-6 godzin.

serwi_15.JPG

serwi_2.JPG

Załączniki

• serwi_15.JPG
    serwi_15.JPG
    76.8 KB · Wyświetleń: 1
  • serwi_2.JPG
    serwi_2.JPG
    75.9 KB · Wyświetleń: 1
  • serwi_6.JPG
    serwi_6.JPG
    79 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Bardzo dziękuję
blume.gif

Margot, serniczek jest rewelacyjny w smaku. Oczywiście, o ile ktoś lubi wiśnie. Ich smak w tym serniku jest dośc intensywny. A sam sernik jest kremowy.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
w ten dzisiejszy upał, serniczek pasuje jak ulał. Zamiast kolacji, mały serniczek

serwi_20.JPG

Załączniki

• serwi_20.JPG
    serwi_20.JPG
    74.2 KB · Wyświetleń: 1

Maria z Łeby

Well-known member
Gru 26, 2006
35,956
2,885
113
Krystyna, Ty Boga z sercu nie masz!!! , ja o suchym pysku, a tu taaaakie cudneee wypieki, tylko ręką sięgnąć
icon_biggrin.gif
.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

Gosi@

Member
Lut 26, 2009
276
0
0
czemu w kolejnym????? na takie pysznosci nie bede do nastepnego roku czekac,byl sernik jagodowy,bedzie i wisniowy,wezme wisnie z kompotu,wystarczy dobrze osaczyc tylko
icon_wink.gif

Krystyno-rzeczywiscie -litosci nie masz nad nami,juz czeka dluga lista ciast do zrobienia,a ty codziennie cos nowego dorzucasz i jak mam wybrac??????????
cry_1.gif
cry_1.gif
chyba zaczne metoda losowa
denknach.gif
icon_rolleyes.gif

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
O tej porze roku o świeżych wiśniach mogę tylko pomarzyć, a zamrożonych brak. Z tego powodu mam pytanie - czy można w tym przepisie użyć wiśni w zalewie?
gruebel_2.gif

kura.90

Member
Kwi 16, 2009
278
0
0
No tak, dzięki za odpowiedź
icon_wink.gif
Ale właśnie wróciłam ze sklepu, w którym dostałam mrożone wiśnie, więc problem niejako sam się rozwiązał
icon_wink.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Dzisiaj to już tak dokładnie nie pamiętam. Dodaj jeszcze jedną łyżkę mąki i może dodatkowo 50g czekolady białej (ona gorąca jest płynna ale w lodówce zestali masę serową).
Nie odcedziłaś rozmrożonych wiśni?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy