- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Serniczki z owocami w cieście filo
Ok 32 kwadratów ciasta filo o wymiarach 20 x 20
4 łyżki roztopionego masła
250 g Mascarpone
jajko
30 g cukru
10 g mąki kukurydzianej
Mały kieliszek likieru migdałowego.
Szczypta proszku do pieczenia
Puszka pokrojonych owoców koktajlowych
Galaretka owocowa
1 Ciasto smarujemy cienko masłem i składamy na krzyż – 4 sztuki. Wkładamy do mufflinkowej foremki i mocno przyciskamy do ścianek.
2 Ser mieszamy z jajkiem, cukrem, mąką ,likierem i proszkiem do pieczenia. Kładziemy łyżką do 8 uprzednio wyłożonych ciastem filo foremek. Pieczemy przez 25 minut w temp 180. Studzimy i wyjmujemy serniczki.
3 Z puszki z owocami koktajlowymi odlewamy 200 ml płynu, z którego robimy galaretkę .
4 Na serniczki układamy owoce , które polewamy ochłodzoną galaretką.

Ok 32 kwadratów ciasta filo o wymiarach 20 x 20
4 łyżki roztopionego masła
250 g Mascarpone
jajko
30 g cukru
10 g mąki kukurydzianej
Mały kieliszek likieru migdałowego.
Szczypta proszku do pieczenia
Puszka pokrojonych owoców koktajlowych
Galaretka owocowa
1 Ciasto smarujemy cienko masłem i składamy na krzyż – 4 sztuki. Wkładamy do mufflinkowej foremki i mocno przyciskamy do ścianek.
2 Ser mieszamy z jajkiem, cukrem, mąką ,likierem i proszkiem do pieczenia. Kładziemy łyżką do 8 uprzednio wyłożonych ciastem filo foremek. Pieczemy przez 25 minut w temp 180. Studzimy i wyjmujemy serniczki.
3 Z puszki z owocami koktajlowymi odlewamy 200 ml płynu, z którego robimy galaretkę .
4 Na serniczki układamy owoce , które polewamy ochłodzoną galaretką.