- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
Przepis z książki Macieja E. Halbańskiego- Potrawy z różnych stron świata.
-500g twarogu śmietankowego
-pół szklanki śmietany
-2 jajka
-50g mąki
-50g cukru
-pół paczki cukru waniliowego
-masło do smażenia
1. Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa (u mnie tylko przetarty przez sitko),dodać połowę mąki, jajka, cukier i wanilię;
dobrze wymieszać.
2. Na dobrze posypanej mąką stolnicy wyrobić ciasto, uformować wałki i pociąć jak na leniwe pierogi.
3. Obtoczyć w mące i kłaść na patelnię z rozgrzanym masłem; smażyć z obu stron na rumiano.
4. Podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem i polane śmietaną.
Użyłam trochę więcej mąki i mniej cukru. Zamiast śmietany miałam jogurt. Pyszne te serniczki.
-500g twarogu śmietankowego
-pół szklanki śmietany
-2 jajka
-50g mąki
-50g cukru
-pół paczki cukru waniliowego
-masło do smażenia
1. Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa (u mnie tylko przetarty przez sitko),dodać połowę mąki, jajka, cukier i wanilię;
dobrze wymieszać.
2. Na dobrze posypanej mąką stolnicy wyrobić ciasto, uformować wałki i pociąć jak na leniwe pierogi.
3. Obtoczyć w mące i kłaść na patelnię z rozgrzanym masłem; smażyć z obu stron na rumiano.
4. Podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem i polane śmietaną.
Użyłam trochę więcej mąki i mniej cukru. Zamiast śmietany miałam jogurt. Pyszne te serniczki.