Sernik Black Forest

osulka

Member
Sie 9, 2007
3,880
0
0
Orginalny przepis należy do autorki, jednej z mistrzyni serników na naszych cudnych blogach- Dorotus
anbetung.gif

DSCN0161.jpg
Sernik cudownie sie prezentuje w przekroju, a w smaku pyszny! Cała słodycz sera zostaje przełamana kwaskowatymi wiśniami, a uzupełnia to jeszcze smak pysznej czekolady w każdej warstwie i na wierzchu.
Polecam
daumen.gif

Przepis załącze ze swoimi mini zmianami na tortownice o średnicy 26 cm, a tutaj orginalny orginał ze strony Dorotki na tortownice śr.21 cm.
DSCN0164.jpg

Składniki na spód:
- paczka, czyli 188 g Ciasteczek Holenderskich w czekoladzie
- 50 g rozpuszczonego masła

Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem na mokry piasek (wszystko robiłam w malakserze). Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wysypać ciasteczka; wcisnąć je w dno tortownicy i boki (do połowy wysokości). Ja na czas przygotowania masy włożyłam spód do lodówki.

Składniki na masę serową:
- 1 kg sera białego półtłustego
- 3 całe jajka
- 3 żółtka
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka kaszy mannej
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 200 ml śmietany kwaśnej śmietany 18%
- 200 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
- 100 g gorzkiej czekolady (70 g do sernika + 30 g do dekoracji), startej na tarce
- kilka kropel esensji waniliowej

Wszystko od razu robiłam w malakserze więc nie mieliłam sera
rofl.gif


Twaróg dobrze rozbiłam,dodać jajka (w całości), żółtka, cukier. Po chwili śmietanę, mąkę ziemniaczaną i kaszę oraz esensje waniliową wrzucić do misy i zmiksować na gładką masę. /Szczerze to sypnełąm ciutke może z pół łyżeczki proszku do pieczenia, tak na wszelki wypadek./

Na ciasteczkowy spód wylać 1/4 masy serowej, wyłożyć część wiśni, oprószyć częścią czekolady. Następnie wylać kolejne 1/4 masy serowej, wyłożyć część wiśni i oprószyć czekoladą. I tak do wyczerpania masy serowej, wiśni i czekolady. Ja miałam takie 2 warstwy w serniku i na wierzch zostawiłam troche wiśni.
Pamiętajcie !!!! czekolada nie powinna być ostatnią warstwą przed pieczeniem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 1 h 25 minut . Wystudzić w piekarniku, włożyć na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószyć 30 g czekolady.

DSCN0159.jpg

DSCN0162.jpg
 

Załączniki

  • DSCN0159.jpg
    DSCN0159.jpg
    90.7 KB · Wyświetleń: 1
  • DSCN0161.jpg
    DSCN0161.jpg
    151.4 KB · Wyświetleń: 1
  • DSCN0162.jpg
    DSCN0162.jpg
    99.5 KB · Wyświetleń: 0
  • DSCN0164.jpg
    DSCN0164.jpg
    126 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy