KOLEJNY FAJNY SERNIK TAKI Z DZIECINNYCH LAT PROSTY W WYKONANIU Z DUŻĄ ILOŚCIĄ SERA
PRZEPIS :
ciasto
zagnieść ciasto ze składników - 300 g mąki +100 g margaryny+100 g cukru pudru+1 jajo +1 łyżeczka proszku do pieczenia - ciasto wyrobić i wstawić do lodówki
masa serowa
1 kg i 300 g sera tłustego (zmielić trzykrotnie)
7 jaj ( białka ubić na sztywno a żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę)
300 g cukru
60 g masła roztopić
1 cukier waniliowy
3 czubate łyżki budyniu waniliowego ( w proszku)
50 g rodzynek i łyżka skórki pomarańczowej
wyłożyć prostokątną blachę ciastem
do sera dodać roztopiony tłuszcz i budyń , cukier waniliowy oraz żółtka wszystkie składniki połączyć ,dodać białka i dokładnie wymieszać na jednolitą pulchną masę wsypać bakalie i jeszcze dokładnie wymieszać całość wylać na blachę ciastem
pic ok 50-60 min w temp 180-190 C do momentu zrumienienia
ps. jeśli ktoś lubi to można na ciasto przed wylaniem sera położyć brzoskwinie
PRZEPIS :

ciasto
zagnieść ciasto ze składników - 300 g mąki +100 g margaryny+100 g cukru pudru+1 jajo +1 łyżeczka proszku do pieczenia - ciasto wyrobić i wstawić do lodówki
masa serowa
1 kg i 300 g sera tłustego (zmielić trzykrotnie)
7 jaj ( białka ubić na sztywno a żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę)
300 g cukru
60 g masła roztopić
1 cukier waniliowy
3 czubate łyżki budyniu waniliowego ( w proszku)
50 g rodzynek i łyżka skórki pomarańczowej
wyłożyć prostokątną blachę ciastem
do sera dodać roztopiony tłuszcz i budyń , cukier waniliowy oraz żółtka wszystkie składniki połączyć ,dodać białka i dokładnie wymieszać na jednolitą pulchną masę wsypać bakalie i jeszcze dokładnie wymieszać całość wylać na blachę ciastem
pic ok 50-60 min w temp 180-190 C do momentu zrumienienia

ps. jeśli ktoś lubi to można na ciasto przed wylaniem sera położyć brzoskwinie

