- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Już kiedyś piekłam i pokazywałam. Wtedy mango, które użyłam nie było dojrzałe. Teraz już miałam odpowiedni owoc
Składniki:
Spód:
* 1 opakowanie ciastek digestive (225 g) (pokruszyc)
* 50-60 g masła (rozpuścic)
Masa serowa:
* 700 g sera śmietankowego
* 330 g śmietany gęstej (36%- użyłam) można zastąpic jogurtem greckim lub bałkańskim
* 2 owoce mango
* 7-8 łyżek wiórek kokosowych (takich drobnych)
* 3 - 4 jajka (miałam 2 ale z podwójnymi żółtkami)
* 3 łyżki mąki kukurydzianej
* 1 łyżka kisielu cytrynowego (niekoniecznie, ja dałam aby podkreślic kolor)
* 200 g białej czekolady (miałam taką z dodatkiem kawałeczków moreli)
Polewa:
* 330 g śmietany (22%)
* 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
* 1,5 łyżeczki ekstraktu wanilii
Pokruszone ciastka wymieszac z rozpuszczonym masłem i wylepic tą mieszaniną dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Schłodzic w lodówce lub podpiec w piekarniku
Mango pokroic na mniejsze kawałki, dodac wiórki kokosowe i mąkę kukurydzianą. Dobrze wszystko zmiksowac na gładką masę.
Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej i przestudzic. Ser, jajka, śmietanę (jogurt) i kisiel wymieszac na jednolitą masę ale nie długo. Dodac masę z mango i ponownie wymieszac, a następnie dodawac czekoladę i mieszac.
Wlac do tortownicy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (w połowie pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 140 stopni) i ustawionym na dnie piekarnika , naczyniem z wodą, przez 1 godzinę i 15 minut.
Wymieszac śmietanę z serkiem i ekstraktem.
Wyjąc sernik z piekarnika (nie wyłączac ) i na wierzch polac polewę śmietanową. Wyrównac i całośc wstawic ponownie do piekarnika, który właśnie w tym momencie wyłączamy , na ok. 20-30 minut.
Po tym czasie wyjąc sernik i przestudzic. Wystudzony wstawic do lodówki na 8 godzin.


Składniki:
Spód:
* 1 opakowanie ciastek digestive (225 g) (pokruszyc)
* 50-60 g masła (rozpuścic)
Masa serowa:
* 700 g sera śmietankowego
* 330 g śmietany gęstej (36%- użyłam) można zastąpic jogurtem greckim lub bałkańskim
* 2 owoce mango
* 7-8 łyżek wiórek kokosowych (takich drobnych)
* 3 - 4 jajka (miałam 2 ale z podwójnymi żółtkami)
* 3 łyżki mąki kukurydzianej
* 1 łyżka kisielu cytrynowego (niekoniecznie, ja dałam aby podkreślic kolor)
* 200 g białej czekolady (miałam taką z dodatkiem kawałeczków moreli)
Polewa:
* 330 g śmietany (22%)
* 3 łyżki serka homogenizowanego naturalnego
* 1,5 łyżeczki ekstraktu wanilii
Pokruszone ciastka wymieszac z rozpuszczonym masłem i wylepic tą mieszaniną dno i boki tortownicy o średnicy 26 cm. Schłodzic w lodówce lub podpiec w piekarniku
Mango pokroic na mniejsze kawałki, dodac wiórki kokosowe i mąkę kukurydzianą. Dobrze wszystko zmiksowac na gładką masę.
Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej i przestudzic. Ser, jajka, śmietanę (jogurt) i kisiel wymieszac na jednolitą masę ale nie długo. Dodac masę z mango i ponownie wymieszac, a następnie dodawac czekoladę i mieszac.
Wlac do tortownicy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (w połowie pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 140 stopni) i ustawionym na dnie piekarnika , naczyniem z wodą, przez 1 godzinę i 15 minut.
Wymieszac śmietanę z serkiem i ekstraktem.
Wyjąc sernik z piekarnika (nie wyłączac ) i na wierzch polac polewę śmietanową. Wyrównac i całośc wstawic ponownie do piekarnika, który właśnie w tym momencie wyłączamy , na ok. 20-30 minut.
Po tym czasie wyjąc sernik i przestudzic. Wystudzony wstawic do lodówki na 8 godzin.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: