Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik cytrynowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 323429" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Sernik cytrynowy</strong></p><p></p><p>Przepis podała na <strong>Izbushce Lavender Dream</strong> na podstawie książki <strong>&quot;Baking illustrated&quot;</strong></p><p><a href="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=902#post902" target="_blank">http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=902#post902</a></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>142 g zmielonych ciasteczek (typu <a href="http://www.lupolska.pl/5861.dhtml" target="_blank">Digestive</a>)</p><p>3 łyżki cukru ( ja nie dawałam)</p><p>4 łyżki stopionego masła</p><p></p><p><strong>Nadzienie:</strong></p><p>1 i 1/4 szklanki cukru</p><p>680 g sera śmietankowego typu cream cheese (pokojowej temperatury) np. Delfiko </p><p>1 łyżka otartej skórki cytrynowej</p><p>1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego</p><p>4 duże jajka ( w pokojowej temperaturze)</p><p>2 łyżeczki ekstraktu z wanilii</p><p>1/4 łyżeczki soli</p><p>1/2 szklanki śmietany kremowej 36 -40 % ( heavy cream)</p><p></p><p><strong>Cytrynowa glazura:</strong></p><p>1/3 szklanki świeżo wyciśnietego soku z cytryny</p><p>2 duże jajka +1 żółtko</p><p>1/2 szklanki cukru</p><p>2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kosteczki</p><p>1 łyżka śmietany 36 - 40 %</p><p>szczypta soli</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Składniki spodu wymieszać; powstałą masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 23 cm. Dobrze ugnieść. </p><p>Piec 15 -18 minut w temperaturze 163 stopnie. Wystudzić przez około 30 minut - do uzyskania pokojowej temperatury. </p><p>Tortownicę owinąć od spodu folią aluminiową i włożyć do większego naczynia, będącego łaźnią wodną.</p><p>W mikserze zemleć 1/4 szklanki cukru ze skórką cytrynową. Powstały cukier cytrynowy dodać do zwykłego cukru.</p><p>Ubić lekko serek ( 5 sek.), dodać cukier, ubijajać do uzyskania gładkiej masy, dodać jajka ( po 2 na raz), wymieszać, dodać sok z cytryny, wanilię, sól. Mieszać krótko - ok. 5 sekund. Dodać smietankę kremówkę. Mieszać około 5 sekund. Uzyskaną masę wylać na podpieczony i wystudzony spód. </p><p>Wypełnić naczynie będące łaźnią wodną wrzątkiem do połowy wysokości formy z sernikiem. </p><p>Piec około 55 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki, zostawić sernik na godzinę.</p><p>Potem zdjąć folię, postawić do wystygnięcia na kratce. Oddzielić nożem brzegi ciasta od ścianek tortownicy.</p><p>Studzić jeszcze 2 godziny.</p><p>W tym czasie zrobić glazurę:</p><p>W małym rondelku dobrze rozgrzać sok z cytryny (nie dopuszczając do zagotowania). W misce ubić widelcem jaja z żółtkiem. Nie przestawając ubijać, dodawać porcjami cukier, a następnie cienką strużką wlewać gorący sok. Uzyskaną masę przelać do rondelka, postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką, dopóki masa nie osiągnie 77 stopni C ( około 3 min.). Zdjąć z ognia, dodać porcjami zimne masło, mieszając, by się roztopiło. Następnie dodać kremówkę, wanilię i sól. Dokładnie wymieszać. Glazurę przelać przez sitko, przykryć folią i włożyć do lodówki. Na ostudzony sernik ( ale jeszcze w formie!) wylać zimną glazurę, rozsmarować. Nakryć tortownicę folią i wstawić do lodówki przynajmniej na 5 godzin.</p><p></p><p><strong>Mój sernik:</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]32011[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]32010[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Zrezygnowałam z kąpieli wodnej na rzecz uproszczonej <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14230&hl=serowy" target="_blank">metody gazetowej </a>(z dobrym skutkiem) - ciasto się ładnie upiekło i nie popękało. Opasek gazetowych dałam więcej, by za szybko nie wyschły.</p><p>Ponieważ nie dostałam śmietany 36 -40%, dałam mniej tłusty serek ( 14,5% z Piątnicy) i zamiast śmietany - mascarpone. Termometru kuchennego też nie mam, więc gotowałam glazurę na wyczucie, z zegarkiem w ręku. Ponieważ do glazury zostały mi małe jajka, dałam 2 całe i 2 żółtka, a z pozostałych 2 białek zrobiłam pół porcji <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14681&hl=merengowa" target="_blank">masy maślano - merengowej</a> z przepisu Elki (do dekoracji sernika). Aromatyzowałam ją sokiem z cytryny zamiast wanilią.</p><p></p><p>Sernik jest bardzo kremowy i delikatny, pięknie pachnie cytryną i świetnie smakuje w upalne dni. Polecam!</p><p></p><p><strong>Edycja 29 -11 -09</strong></p><p></p><p><span style="color: #483D8B">Inna, ale też bardzo smaczna wersja.</span></p><p></p><p><strong>Sernik cytrynowo – limonkowy</strong></p><p></p><p>tortownica 23 cm</p><p></p><p><strong>Spód:</strong></p><p>1/2 opakowania drobno zmielonych ciastek <a href="http://www.lupolska.pl/5861.dhtml" target="_blank">Digestive</a> (ok. 110g)</p><p>1/4 szklanki mielonych migdałów</p><p>60 g stopionego masła</p><p></p><p>Przygotować jakk wyżej, podpiec 10 minut w 180 stopniach. Wystudzić.</p><p></p><p><strong>Masa serowa:</strong></p><p>450 g sera śmietankowego (miałam pełnotłusty ser domowej roboty, który trzykrotnie przepuściłam przez maszynkę)</p><p>450 g serka naturalnego ok. 8% tłuszczu</p><p>1/2 szklanki cukru</p><p>100 g białej czekolady</p><p>1/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego </p><p>4 jajka</p><p>skórka i sok z dwóch cytryn</p><p>skórka i sok z jednej limonki</p><p>2 łyżki likieru cytrynowego</p><p>1 łyżka domowego ekstraktu cytrynowego</p><p>1 płaska łyżka mąki pszennej</p><p>1 płaska łyżka maizeny</p><p></p><p>W dużej misce roztopić czekoladę z mlekiem, dodać cukier, ser i pozostałe składniki. Wymieszać bez miksowania.</p><p>Piec gazetowo (10 min. w 250 stopniach i 50 min. w 160). Po ostudzeniu wstawić na noc do lodówki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 323429, member: 1024"] [B]Sernik cytrynowy[/B] Przepis podała na [B]Izbushce Lavender Dream[/B] na podstawie książki [B]"Baking illustrated"[/B] [URL="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=902#post902"]http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=902#post902[/URL] [B]Składniki:[/B] 142 g zmielonych ciasteczek (typu [URL="http://www.lupolska.pl/5861.dhtml"]Digestive[/URL]) 3 łyżki cukru ( ja nie dawałam) 4 łyżki stopionego masła [B]Nadzienie:[/B] 1 i 1/4 szklanki cukru 680 g sera śmietankowego typu cream cheese (pokojowej temperatury) np. Delfiko 1 łyżka otartej skórki cytrynowej 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego 4 duże jajka ( w pokojowej temperaturze) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki śmietany kremowej 36 -40 % ( heavy cream) [B]Cytrynowa glazura:[/B] 1/3 szklanki świeżo wyciśnietego soku z cytryny 2 duże jajka +1 żółtko 1/2 szklanki cukru 2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kosteczki 1 łyżka śmietany 36 - 40 % szczypta soli [B]Wykonanie:[/B] Składniki spodu wymieszać; powstałą masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 23 cm. Dobrze ugnieść. Piec 15 -18 minut w temperaturze 163 stopnie. Wystudzić przez około 30 minut - do uzyskania pokojowej temperatury. Tortownicę owinąć od spodu folią aluminiową i włożyć do większego naczynia, będącego łaźnią wodną. W mikserze zemleć 1/4 szklanki cukru ze skórką cytrynową. Powstały cukier cytrynowy dodać do zwykłego cukru. Ubić lekko serek ( 5 sek.), dodać cukier, ubijajać do uzyskania gładkiej masy, dodać jajka ( po 2 na raz), wymieszać, dodać sok z cytryny, wanilię, sól. Mieszać krótko - ok. 5 sekund. Dodać smietankę kremówkę. Mieszać około 5 sekund. Uzyskaną masę wylać na podpieczony i wystudzony spód. Wypełnić naczynie będące łaźnią wodną wrzątkiem do połowy wysokości formy z sernikiem. Piec około 55 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki, zostawić sernik na godzinę. Potem zdjąć folię, postawić do wystygnięcia na kratce. Oddzielić nożem brzegi ciasta od ścianek tortownicy. Studzić jeszcze 2 godziny. W tym czasie zrobić glazurę: W małym rondelku dobrze rozgrzać sok z cytryny (nie dopuszczając do zagotowania). W misce ubić widelcem jaja z żółtkiem. Nie przestawając ubijać, dodawać porcjami cukier, a następnie cienką strużką wlewać gorący sok. Uzyskaną masę przelać do rondelka, postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką, dopóki masa nie osiągnie 77 stopni C ( około 3 min.). Zdjąć z ognia, dodać porcjami zimne masło, mieszając, by się roztopiło. Następnie dodać kremówkę, wanilię i sól. Dokładnie wymieszać. Glazurę przelać przez sitko, przykryć folią i włożyć do lodówki. Na ostudzony sernik ( ale jeszcze w formie!) wylać zimną glazurę, rozsmarować. Nakryć tortownicę folią i wstawić do lodówki przynajmniej na 5 godzin. [B]Mój sernik:[/B] [ATTACH=full]32011[/ATTACH] [ATTACH=full]32010[/ATTACH] [B]Moje uwagi:[/B] Zrezygnowałam z kąpieli wodnej na rzecz uproszczonej [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14230&hl=serowy"]metody gazetowej [/URL](z dobrym skutkiem) - ciasto się ładnie upiekło i nie popękało. Opasek gazetowych dałam więcej, by za szybko nie wyschły. Ponieważ nie dostałam śmietany 36 -40%, dałam mniej tłusty serek ( 14,5% z Piątnicy) i zamiast śmietany - mascarpone. Termometru kuchennego też nie mam, więc gotowałam glazurę na wyczucie, z zegarkiem w ręku. Ponieważ do glazury zostały mi małe jajka, dałam 2 całe i 2 żółtka, a z pozostałych 2 białek zrobiłam pół porcji [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14681&hl=merengowa"]masy maślano - merengowej[/URL] z przepisu Elki (do dekoracji sernika). Aromatyzowałam ją sokiem z cytryny zamiast wanilią. Sernik jest bardzo kremowy i delikatny, pięknie pachnie cytryną i świetnie smakuje w upalne dni. Polecam! [B]Edycja 29 -11 -09[/B] [COLOR=#483D8B]Inna, ale też bardzo smaczna wersja.[/COLOR] [B]Sernik cytrynowo – limonkowy[/B] tortownica 23 cm [B]Spód:[/B] 1/2 opakowania drobno zmielonych ciastek [URL="http://www.lupolska.pl/5861.dhtml"]Digestive[/URL] (ok. 110g) 1/4 szklanki mielonych migdałów 60 g stopionego masła Przygotować jakk wyżej, podpiec 10 minut w 180 stopniach. Wystudzić. [B]Masa serowa:[/B] 450 g sera śmietankowego (miałam pełnotłusty ser domowej roboty, który trzykrotnie przepuściłam przez maszynkę) 450 g serka naturalnego ok. 8% tłuszczu 1/2 szklanki cukru 100 g białej czekolady 1/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego 4 jajka skórka i sok z dwóch cytryn skórka i sok z jednej limonki 2 łyżki likieru cytrynowego 1 łyżka domowego ekstraktu cytrynowego 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 płaska łyżka maizeny W dużej misce roztopić czekoladę z mlekiem, dodać cukier, ser i pozostałe składniki. Wymieszać bez miksowania. Piec gazetowo (10 min. w 250 stopniach i 50 min. w 160). Po ostudzeniu wstawić na noc do lodówki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik cytrynowy
Top
Bottom