- Lis 28, 2005
- 33,735
- 6,079
- 113
Sernik cytrynowy
Przepis podała na Izbushce Lavender Dream na podstawie książki "Baking illustrated"
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=902#post902
Składniki:
142 g zmielonych ciasteczek (typu Digestive)
3 łyżki cukru ( ja nie dawałam)
4 łyżki stopionego masła
Nadzienie:
1 i 1/4 szklanki cukru
680 g sera śmietankowego typu cream cheese (pokojowej temperatury) np. Delfiko
1 łyżka otartej skórki cytrynowej
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
4 duże jajka ( w pokojowej temperaturze)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki śmietany kremowej 36 -40 % ( heavy cream)
Cytrynowa glazura:
1/3 szklanki świeżo wyciśnietego soku z cytryny
2 duże jajka +1 żółtko
1/2 szklanki cukru
2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kosteczki
1 łyżka śmietany 36 - 40 %
szczypta soli
Wykonanie:
Składniki spodu wymieszać; powstałą masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 23 cm. Dobrze ugnieść.
Piec 15 -18 minut w temperaturze 163 stopnie. Wystudzić przez około 30 minut - do uzyskania pokojowej temperatury.
Tortownicę owinąć od spodu folią aluminiową i włożyć do większego naczynia, będącego łaźnią wodną.
W mikserze zemleć 1/4 szklanki cukru ze skórką cytrynową. Powstały cukier cytrynowy dodać do zwykłego cukru.
Ubić lekko serek ( 5 sek.), dodać cukier, ubijajać do uzyskania gładkiej masy, dodać jajka ( po 2 na raz), wymieszać, dodać sok z cytryny, wanilię, sól. Mieszać krótko - ok. 5 sekund. Dodać smietankę kremówkę. Mieszać około 5 sekund. Uzyskaną masę wylać na podpieczony i wystudzony spód.
Wypełnić naczynie będące łaźnią wodną wrzątkiem do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piec około 55 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki, zostawić sernik na godzinę.
Potem zdjąć folię, postawić do wystygnięcia na kratce. Oddzielić nożem brzegi ciasta od ścianek tortownicy.
Studzić jeszcze 2 godziny.
W tym czasie zrobić glazurę:
W małym rondelku dobrze rozgrzać sok z cytryny (nie dopuszczając do zagotowania). W misce ubić widelcem jaja z żółtkiem. Nie przestawając ubijać, dodawać porcjami cukier, a następnie cienką strużką wlewać gorący sok. Uzyskaną masę przelać do rondelka, postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką, dopóki masa nie osiągnie 77 stopni C ( około 3 min.). Zdjąć z ognia, dodać porcjami zimne masło, mieszając, by się roztopiło. Następnie dodać kremówkę, wanilię i sól. Dokładnie wymieszać. Glazurę przelać przez sitko, przykryć folią i włożyć do lodówki. Na ostudzony sernik ( ale jeszcze w formie!) wylać zimną glazurę, rozsmarować. Nakryć tortownicę folią i wstawić do lodówki przynajmniej na 5 godzin.
Mój sernik:
Moje uwagi:
Zrezygnowałam z kąpieli wodnej na rzecz uproszczonej metody gazetowej (z dobrym skutkiem) - ciasto się ładnie upiekło i nie popękało. Opasek gazetowych dałam więcej, by za szybko nie wyschły.
Ponieważ nie dostałam śmietany 36 -40%, dałam mniej tłusty serek ( 14,5% z Piątnicy) i zamiast śmietany - mascarpone. Termometru kuchennego też nie mam, więc gotowałam glazurę na wyczucie, z zegarkiem w ręku. Ponieważ do glazury zostały mi małe jajka, dałam 2 całe i 2 żółtka, a z pozostałych 2 białek zrobiłam pół porcji masy maślano - merengowej z przepisu Elki (do dekoracji sernika). Aromatyzowałam ją sokiem z cytryny zamiast wanilią.
Sernik jest bardzo kremowy i delikatny, pięknie pachnie cytryną i świetnie smakuje w upalne dni. Polecam!
Edycja 29 -11 -09
Inna, ale też bardzo smaczna wersja.
Sernik cytrynowo – limonkowy
tortownica 23 cm
Spód:
1/2 opakowania drobno zmielonych ciastek Digestive (ok. 110g)
1/4 szklanki mielonych migdałów
60 g stopionego masła
Przygotować jakk wyżej, podpiec 10 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Masa serowa:
450 g sera śmietankowego (miałam pełnotłusty ser domowej roboty, który trzykrotnie przepuściłam przez maszynkę)
450 g serka naturalnego ok. 8% tłuszczu
1/2 szklanki cukru
100 g białej czekolady
1/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
4 jajka
skórka i sok z dwóch cytryn
skórka i sok z jednej limonki
2 łyżki likieru cytrynowego
1 łyżka domowego ekstraktu cytrynowego
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka maizeny
W dużej misce roztopić czekoladę z mlekiem, dodać cukier, ser i pozostałe składniki. Wymieszać bez miksowania.
Piec gazetowo (10 min. w 250 stopniach i 50 min. w 160). Po ostudzeniu wstawić na noc do lodówki.
Przepis podała na Izbushce Lavender Dream na podstawie książki "Baking illustrated"
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=902#post902
Składniki:
142 g zmielonych ciasteczek (typu Digestive)
3 łyżki cukru ( ja nie dawałam)
4 łyżki stopionego masła
Nadzienie:
1 i 1/4 szklanki cukru
680 g sera śmietankowego typu cream cheese (pokojowej temperatury) np. Delfiko
1 łyżka otartej skórki cytrynowej
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
4 duże jajka ( w pokojowej temperaturze)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki śmietany kremowej 36 -40 % ( heavy cream)
Cytrynowa glazura:
1/3 szklanki świeżo wyciśnietego soku z cytryny
2 duże jajka +1 żółtko
1/2 szklanki cukru
2 łyżki zimnego masła pokrojonego w kosteczki
1 łyżka śmietany 36 - 40 %
szczypta soli
Wykonanie:
Składniki spodu wymieszać; powstałą masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 23 cm. Dobrze ugnieść.
Piec 15 -18 minut w temperaturze 163 stopnie. Wystudzić przez około 30 minut - do uzyskania pokojowej temperatury.
Tortownicę owinąć od spodu folią aluminiową i włożyć do większego naczynia, będącego łaźnią wodną.
W mikserze zemleć 1/4 szklanki cukru ze skórką cytrynową. Powstały cukier cytrynowy dodać do zwykłego cukru.
Ubić lekko serek ( 5 sek.), dodać cukier, ubijajać do uzyskania gładkiej masy, dodać jajka ( po 2 na raz), wymieszać, dodać sok z cytryny, wanilię, sól. Mieszać krótko - ok. 5 sekund. Dodać smietankę kremówkę. Mieszać około 5 sekund. Uzyskaną masę wylać na podpieczony i wystudzony spód.
Wypełnić naczynie będące łaźnią wodną wrzątkiem do połowy wysokości formy z sernikiem.
Piec około 55 minut. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki, zostawić sernik na godzinę.
Potem zdjąć folię, postawić do wystygnięcia na kratce. Oddzielić nożem brzegi ciasta od ścianek tortownicy.
Studzić jeszcze 2 godziny.
W tym czasie zrobić glazurę:
W małym rondelku dobrze rozgrzać sok z cytryny (nie dopuszczając do zagotowania). W misce ubić widelcem jaja z żółtkiem. Nie przestawając ubijać, dodawać porcjami cukier, a następnie cienką strużką wlewać gorący sok. Uzyskaną masę przelać do rondelka, postawić na małym ogniu i gotować, cały czas mieszając drewnianą łyżką, dopóki masa nie osiągnie 77 stopni C ( około 3 min.). Zdjąć z ognia, dodać porcjami zimne masło, mieszając, by się roztopiło. Następnie dodać kremówkę, wanilię i sól. Dokładnie wymieszać. Glazurę przelać przez sitko, przykryć folią i włożyć do lodówki. Na ostudzony sernik ( ale jeszcze w formie!) wylać zimną glazurę, rozsmarować. Nakryć tortownicę folią i wstawić do lodówki przynajmniej na 5 godzin.
Mój sernik:


Moje uwagi:
Zrezygnowałam z kąpieli wodnej na rzecz uproszczonej metody gazetowej (z dobrym skutkiem) - ciasto się ładnie upiekło i nie popękało. Opasek gazetowych dałam więcej, by za szybko nie wyschły.
Ponieważ nie dostałam śmietany 36 -40%, dałam mniej tłusty serek ( 14,5% z Piątnicy) i zamiast śmietany - mascarpone. Termometru kuchennego też nie mam, więc gotowałam glazurę na wyczucie, z zegarkiem w ręku. Ponieważ do glazury zostały mi małe jajka, dałam 2 całe i 2 żółtka, a z pozostałych 2 białek zrobiłam pół porcji masy maślano - merengowej z przepisu Elki (do dekoracji sernika). Aromatyzowałam ją sokiem z cytryny zamiast wanilią.
Sernik jest bardzo kremowy i delikatny, pięknie pachnie cytryną i świetnie smakuje w upalne dni. Polecam!
Edycja 29 -11 -09
Inna, ale też bardzo smaczna wersja.
Sernik cytrynowo – limonkowy
tortownica 23 cm
Spód:
1/2 opakowania drobno zmielonych ciastek Digestive (ok. 110g)
1/4 szklanki mielonych migdałów
60 g stopionego masła
Przygotować jakk wyżej, podpiec 10 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Masa serowa:
450 g sera śmietankowego (miałam pełnotłusty ser domowej roboty, który trzykrotnie przepuściłam przez maszynkę)
450 g serka naturalnego ok. 8% tłuszczu
1/2 szklanki cukru
100 g białej czekolady
1/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
4 jajka
skórka i sok z dwóch cytryn
skórka i sok z jednej limonki
2 łyżki likieru cytrynowego
1 łyżka domowego ekstraktu cytrynowego
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka maizeny
W dużej misce roztopić czekoladę z mlekiem, dodać cukier, ser i pozostałe składniki. Wymieszać bez miksowania.
Piec gazetowo (10 min. w 250 stopniach i 50 min. w 160). Po ostudzeniu wstawić na noc do lodówki.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: