Sernik gotowany w piernikowym cieście

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,615
4,743
113
Ciekawa jestem tej smażonej warstwy makowej, napisz o niej coś więcej.
Ha! i znów się tu kłania Pryszyński i sp-ka 🙂

To bardzo smaczny makowiec, który dawniej robiłam często bo mało roboty. Można go na biszkopcie, a można i na kruchym, można też i po zastygnięciu położyć na wierzchu krem orzechowy i przykryć kruchym lub biszkoptem, albo nawet i samą polewą. Można mu napchać bakalii, albo i nie, wedle uznania i odkąd odkryłam mielony mak, to i robota przy nim szła piorunem :mrgreen:

Prószyński i sp.ka.jpg Makowiec..jpg

Ostatnia edycja:
  • Dzięki
Reakcje: Joanna

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,615
4,743
113
Też go dziś zrobiłam:
Pokaż załącznik 112993
Zapowiada się pysznie. Dwa blaty z ciasta staropolskiego, jeden makowo- orzechowy, przełożony w środku powidłem zrobionym z różnych suszonych owoców i pomarańczy.
Następnym razem zamiast gotowych budyni dam skrobię kukurydzianą i ziemniaczaną, bo mimo dodania esencji waniliowej wyczuwa się charakterystyczny sztuczny posmak "gotowca".
@Joanna jak smakowało twoje ciasto?
Joanno, ciasto wygląda bardzo ładnie, jak tort :love:
Dwa, a może trzy lata temu też zrobiłam coś takiego jak ty, tzn połączyłam miodownik z tego przepisu, ten ser i makowy, ale nie pieczony tylko smażony i wyszło z tego bardzo smaczne ciasto więc na pewno twoje też będzie pyszne 😋

Przeglądając własne zdjęcia, które mam na dysku znalazłam to ciasto o którym tu wyżej pisałam :giggle:

mak-ser.JPG

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy