Sernik gotowany

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
.DSC00634.JPG


Składniki na ciasto:
* 2 łyżki miodu
* 1 szklanka cukru,
* 100 g miękkiego masła,
* 2 jajka,
* 3-4 pełne łyżki śmietany,
* 1 łyżeczka sody, zgaszonej octem (lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia) ,
* 3 szklanki mąki.

Z podanych składników zagnieść miękkie ciasto i włożyć do lodówki na 1/2 godziny
Po tym czasie, podzielić ciasto na 6 części i upiec 6 blatów (osobno) w temperaturze 180 stopni, na złoty kolor

Składniki na krem serowy:

* 1 kg dobrego, tłustego twarogu,
* 1 szklanka cukru,
* 4 jajka,
* 1 opakowanie kremu budyniowego (lub 3 łyżki mąki ziemniaczanej, lub 1 opakowanie budyniu),
* 250 g masła,
* wanilia (można również dodać skórkę otartą z cytryny)


Masło rozpuścić w rondlu, dodac zklankę cukru, wanilię, zmielony w maszynce do mielenia mięsa twaróg/ser,, jajka, krem budyniowy lub mąkę ziemniaczaną lub opakowanie zwykłego budyniu. Gotować masę aż do zgęstnienia. Przełożyć blaty ciasta, gorącą masą serową i odstawić do wystygnięcia. Kiedy już wystygnie, ciasto obciążyć z góry, i zostawić w pokojowej temperaturze na kilka godzin aby zmiękło a następnie, wstawić do lodówki.
Ciasto można udekorować glazurą czekoladową.


Ja nie daję glazury i piekę zawsze z 1/2 porcji, dzieląc ciasto na trzy krążki, bo z całej porcji wychodzi bardzo duży sernik
piekłam w formie 20 na 25 cm



 

Załączniki

  • DSC00634.JPG
    DSC00634.JPG
    184.3 KB · Wyświetleń: 3