- Cze 11, 2006
- 19,624
- 0
- 0
Ktoś (przepraszam, nie pamiętam kto) na spotkaniu u Maryny pytał mnie o sernik gotowany.
Jako że mam zdjęcie, postanowiłam go tu wpisać.
Sernik jest delikatny i rozpływa się w ustach, poza tym biszkopt bardzo nasiąka masą serową.
Przepis na tortownicę 26 cm.
Biszkopt (można przygotować dzień wcześniej):
- 4 jaja
- szklanka cukru
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- -||- pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, na końcu ubitą pianę. Upiec. Przepis nie podaje jak długo i w ilu stopniach, ja piekłam w temperaturze około 175 stopni.
Masa serowa:
- 1 kg sera dwukrotnie zmielonego (użyłam Presidenta z wiaderka)
- 350 gram cukru pudru
- 3 żółtka
- 150 gram masła lub margaryny
- pół szklanki mleka
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej
- wiórki kokosowe
Utrzeć tłuszcz, cukier puder i żółtka, dodać ser i nadal ucierać. Zagotować masę na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy zacznie wrzeć wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i gotować aż masa ponownie zacznie wrzeć. Gorącą masę wylać na biszkopt i posypać wiórkami kokosowymi. Po przestudzeniu włożyć do lodówki.
Masa serowa niestety lubi się przypalać więc trzeba jej pilnować, jeżeli się nie uda to pomocne okaże się sito.
Przepis pochodzi z książeczki Przepisy Czytelników. Ciasta i Ciasteczka, wyd. Prószyński i spółka, Warszawa, rok 1997.
Jako że mam zdjęcie, postanowiłam go tu wpisać.
Sernik jest delikatny i rozpływa się w ustach, poza tym biszkopt bardzo nasiąka masą serową.
Przepis na tortownicę 26 cm.
Biszkopt (można przygotować dzień wcześniej):
- 4 jaja
- szklanka cukru
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- -||- pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, na końcu ubitą pianę. Upiec. Przepis nie podaje jak długo i w ilu stopniach, ja piekłam w temperaturze około 175 stopni.
Masa serowa:
- 1 kg sera dwukrotnie zmielonego (użyłam Presidenta z wiaderka)
- 350 gram cukru pudru
- 3 żółtka
- 150 gram masła lub margaryny
- pół szklanki mleka
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej
- wiórki kokosowe
Utrzeć tłuszcz, cukier puder i żółtka, dodać ser i nadal ucierać. Zagotować masę na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy zacznie wrzeć wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i gotować aż masa ponownie zacznie wrzeć. Gorącą masę wylać na biszkopt i posypać wiórkami kokosowymi. Po przestudzeniu włożyć do lodówki.
Masa serowa niestety lubi się przypalać więc trzeba jej pilnować, jeżeli się nie uda to pomocne okaże się sito.
Przepis pochodzi z książeczki Przepisy Czytelników. Ciasta i Ciasteczka, wyd. Prószyński i spółka, Warszawa, rok 1997.