Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik gotowany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="mysz" data-source="post: 1234768" data-attributes="member: 1843"><p>Ktoś (przepraszam, nie pamiętam kto) na spotkaniu u Maryny pytał mnie o sernik gotowany. </p><p>Jako że mam zdjęcie, postanowiłam go tu wpisać. </p><p>Sernik jest delikatny i rozpływa się w ustach, poza tym biszkopt bardzo nasiąka masą serową.</p><p>Przepis na tortownicę 26 cm. </p><p></p><p>Biszkopt (można przygotować dzień wcześniej):</p><p>- 4 jaja</p><p>- szklanka cukru</p><p>- pół szklanki mąki ziemniaczanej</p><p>- -||- pszennej</p><p>- łyżeczka proszku do pieczenia.</p><p></p><p>Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, na końcu ubitą pianę. Upiec. Przepis nie podaje jak długo i w ilu stopniach, ja piekłam w temperaturze około 175 stopni. </p><p></p><p>Masa serowa:</p><p>- 1 kg sera dwukrotnie zmielonego (użyłam Presidenta z wiaderka)</p><p>- 350 gram cukru pudru</p><p>- 3 żółtka</p><p>- 150 gram masła lub margaryny</p><p>- pół szklanki mleka</p><p>- dwie łyżki mąki ziemniaczanej</p><p>- wiórki kokosowe</p><p></p><p>Utrzeć tłuszcz, cukier puder i żółtka, dodać ser i nadal ucierać. Zagotować masę na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy zacznie wrzeć wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i gotować aż masa ponownie zacznie wrzeć. Gorącą masę wylać na biszkopt i posypać wiórkami kokosowymi. Po przestudzeniu włożyć do lodówki. </p><p></p><p>Masa serowa niestety lubi się przypalać więc trzeba jej pilnować, jeżeli się nie uda to pomocne okaże się sito. </p><p></p><p>Przepis pochodzi z książeczki Przepisy Czytelników. Ciasta i Ciasteczka, wyd. Prószyński i spółka, Warszawa, rok 1997.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="mysz, post: 1234768, member: 1843"] Ktoś (przepraszam, nie pamiętam kto) na spotkaniu u Maryny pytał mnie o sernik gotowany. Jako że mam zdjęcie, postanowiłam go tu wpisać. Sernik jest delikatny i rozpływa się w ustach, poza tym biszkopt bardzo nasiąka masą serową. Przepis na tortownicę 26 cm. Biszkopt (można przygotować dzień wcześniej): - 4 jaja - szklanka cukru - pół szklanki mąki ziemniaczanej - -||- pszennej - łyżeczka proszku do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia, na końcu ubitą pianę. Upiec. Przepis nie podaje jak długo i w ilu stopniach, ja piekłam w temperaturze około 175 stopni. Masa serowa: - 1 kg sera dwukrotnie zmielonego (użyłam Presidenta z wiaderka) - 350 gram cukru pudru - 3 żółtka - 150 gram masła lub margaryny - pół szklanki mleka - dwie łyżki mąki ziemniaczanej - wiórki kokosowe Utrzeć tłuszcz, cukier puder i żółtka, dodać ser i nadal ucierać. Zagotować masę na małym ogniu cały czas mieszając. Gdy zacznie wrzeć wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i gotować aż masa ponownie zacznie wrzeć. Gorącą masę wylać na biszkopt i posypać wiórkami kokosowymi. Po przestudzeniu włożyć do lodówki. Masa serowa niestety lubi się przypalać więc trzeba jej pilnować, jeżeli się nie uda to pomocne okaże się sito. Przepis pochodzi z książeczki Przepisy Czytelników. Ciasta i Ciasteczka, wyd. Prószyński i spółka, Warszawa, rok 1997. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik gotowany
Top
Bottom