Sernik gran marnier weganski

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Od dawna szukalam ciasta, jakiegokolwiek ktore by bylo weganskie i bezglutenowe i co najwazniejsze smakowalo jak prawdziwe ciasto a nie okropna imitacja.

Ten sernik jest poprostu wysmienity! Dalam go do sprobowania trzem osobom ktore moge jesc wszystko i cala trojka przyznala ze jak na nie sernik te ciacho jest mega sernikowe.

cake.jpg


2 szklanki zmiazdzonych ciasteczek bezglutenowych, imbirowych lub czekoladowych
3 lyzki oleju kokosowego lub masla weganskiego, rozpuszczonego
3 opakowania serka weganskiego kremowego, np toffuti (3x 220 gram)
0.5 kg miekkiego tofu
2 lyzeczki aromatu waniliowego
1lyzeczka aromatu pomaranczowego
1/4 lyzeczcki soli
4 lyzki skrobi kukurydzianej lub maki arraturowej
2 lyzki sproszkowanego zamiennika jaja ( nie mieszac z woda)
1 szklanka + 2 lyzki cukru
2 1/2 lyzki Grand Marnier
starta skorka pomaranczowej

Zurawinowa polewa:
1/3 szklanki cukru
3/4 szklanki zurawin
1/4 szklanki Grand Marnier


Spod: Rozmiazdzone ciasteczka mieszamy z roztopionym maslem, mieszamy i wykladamy na spod okraglej foremki.

Tofu przyciskamy tak zeby odsaczyc nadmiar wody. Mikserem mieszamy tofu, serek weganski, wanilie i pomaranczowy aromat, sol, skrobie, zamiennik jaja, cukier, grand Marier i skorke pomaranczowa.

Na spod ciasteczkowy, wylewamy mase serowa, przygotowujemy zurawinowy sos

Sos zurawinowy: w rondelku gotujemy cukier, grand marnier, i zurawiny. Gotowy sos przecieramy przez blender. Sosem robimy wzorki na ciescie.


Sernik pieczemy przez godzine. Mozna wlozyc blaszke do wiekszego naszynia zaroodpornego z goraca woda.

Po pieczeniu mozna wlozyc na noc do lodowki zeby sie stezalo.
 

Załączniki

  • cake.jpg
    cake.jpg
    49.1 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator: