- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Sernik jagodowy bez pieczenia
Źródło przepisu:
http://www.epicurious.com/recipes/food/vie...ER-CRUST-108320
Wolne i niefachowe tłumaczenie:
Spód:
9 sztuk ciastek pełnoziarnistych typu Digestive
1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki stołowe cukru trzcinowego
1/8 łyżeczki soli
5 łyżek stopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
1/4 szklanki wody
1 łyżka stołowa żelatyny w proszku
340 g sera śmietankowego w pokojowej temperaturze
1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka cukru
1 łyżka świeżego soku cytrynowego
3 szklanki jagód
Dekoracja:
bita śmietana, jagody, dżem jagodowy
Spód:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Zmiksować w blenderze pierwsze 4 składniki spodu, dodać masło i wanilię. Dokładnie wymieszać.
Masę ugnieść w tortownicy o średnicy 22- 23 cm, formując dno i 2,5-centymetrowej wysokości rant na obwodzie.
Piec do zezłocenia (około 12 minut). Wystudzić.
Masa serowa:
Wlać wodę do małego rondelka, wsypać żelatynę. Odstawić na 10 minut. Podgrzewać mieszając na małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić.
Zmiksować ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny. Dodać jagody. Miksować tak, by część jagód pozostała w całości.
Dodać ciepłą żelatynę, wymieszać. Masę wlać do tortownicy, wyrównać. Odstawić do schłodzenia.
Można przygotować na 2 dni przed spożyciem.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i jagodami wymieszanymi z podgrzanym dżemem jagodowym.
Mój sernik:
Zrezygnowałam z ciasteczkowego spodu, bo miałam ochotę na deser w pucharkach. Dałam też więcej sera (500 g), aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Żelatynę (w ilości 20 g) rozpuściłam we wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu i powoli hartowałam dodając po łyżce masy. Masę serową zmiksowałam z jagodami żyrafą, bo nie chciałam mieć w niej "farfocli" ze skórek, dlatego ma bardziej intensywny kolor niż sernik w oryginalnym przepisie.
Tradycyjnie dałam trochę mniej cukru, a za to trochę więcej soku z cytryny.
W moim wykonaniu nie wygląda może zbyt zachęcająco, ale w wersji oryginalnej jest bardziej dekoracyjny.
Serdecznie go polecam wielbicielom jagód, bo jest naprawdę pyszny.

Źródło przepisu:
http://www.epicurious.com/recipes/food/vie...ER-CRUST-108320
Wolne i niefachowe tłumaczenie:
Spód:
9 sztuk ciastek pełnoziarnistych typu Digestive
1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki stołowe cukru trzcinowego
1/8 łyżeczki soli
5 łyżek stopionego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie:
1/4 szklanki wody
1 łyżka stołowa żelatyny w proszku
340 g sera śmietankowego w pokojowej temperaturze
1 szklanka śmietany kremówki
1 szklanka cukru
1 łyżka świeżego soku cytrynowego
3 szklanki jagód
Dekoracja:
bita śmietana, jagody, dżem jagodowy
Spód:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
Zmiksować w blenderze pierwsze 4 składniki spodu, dodać masło i wanilię. Dokładnie wymieszać.
Masę ugnieść w tortownicy o średnicy 22- 23 cm, formując dno i 2,5-centymetrowej wysokości rant na obwodzie.
Piec do zezłocenia (około 12 minut). Wystudzić.
Masa serowa:
Wlać wodę do małego rondelka, wsypać żelatynę. Odstawić na 10 minut. Podgrzewać mieszając na małym ogniu do rozpuszczenia żelatyny. Odstawić.
Zmiksować ser, śmietanę, cukier i sok z cytryny. Dodać jagody. Miksować tak, by część jagód pozostała w całości.
Dodać ciepłą żelatynę, wymieszać. Masę wlać do tortownicy, wyrównać. Odstawić do schłodzenia.
Można przygotować na 2 dni przed spożyciem.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i jagodami wymieszanymi z podgrzanym dżemem jagodowym.
Mój sernik:
Zrezygnowałam z ciasteczkowego spodu, bo miałam ochotę na deser w pucharkach. Dałam też więcej sera (500 g), aby uzyskać bardziej kremową konsystencję. Żelatynę (w ilości 20 g) rozpuściłam we wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu i powoli hartowałam dodając po łyżce masy. Masę serową zmiksowałam z jagodami żyrafą, bo nie chciałam mieć w niej "farfocli" ze skórek, dlatego ma bardziej intensywny kolor niż sernik w oryginalnym przepisie.
Tradycyjnie dałam trochę mniej cukru, a za to trochę więcej soku z cytryny.
W moim wykonaniu nie wygląda może zbyt zachęcająco, ale w wersji oryginalnej jest bardziej dekoracyjny.
Serdecznie go polecam wielbicielom jagód, bo jest naprawdę pyszny.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: