- Mar 26, 2008
- 2,306
- 383
- 83
Przepis znalazłam u Dorotus76 na jej perfekcyjnym blogu Proporcje tego sernika są dobrane idealnie, ma piękny fioletowy kolor, a smakuje lepiej niż bardzo dobrze.
Sezon jagodowy nie potrwa już długo i może warto byłoby zakończyć go właśnie tym sernikiem... żeby zachować w pamięci smaczne, jagodowe wspomnienia na długie zimowe wieczory...
Szczerze polecam i bardzo dziękuję Dorocie za przepis.
Sernik jagodowy
Składniki na spód:
* 150 g ciastek digestive, pokruszonych
* 75 g masła, roztopionego
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową (dokładnie, jak przy serniku nowojorskim). Ciastka wymieszać z masłem, wgnieść w spód tortownicy, schłodzić przez 20 minut.
Składniki na masę serową:
* 750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego
* 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* 200 g drobnego cukru
* 4 jajka
* 2 łyżki mąki
* 1 łyżka soku z cytryny
* 250 g jagód (użyłam borówki amerykańskiej)
Polewa:
* 250 ml creme fraiche (lub gęstej kwaśnej śmietany)
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę).
Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut (sernik powinien być 'ścięty' na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.
Po upieczeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowywać również w lodówce.
Smacznego


Sezon jagodowy nie potrwa już długo i może warto byłoby zakończyć go właśnie tym sernikiem... żeby zachować w pamięci smaczne, jagodowe wspomnienia na długie zimowe wieczory...
Szczerze polecam i bardzo dziękuję Dorocie za przepis.

Sernik jagodowy
Składniki na spód:
* 150 g ciastek digestive, pokruszonych
* 75 g masła, roztopionego
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową (dokładnie, jak przy serniku nowojorskim). Ciastka wymieszać z masłem, wgnieść w spód tortownicy, schłodzić przez 20 minut.
Składniki na masę serową:
* 750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego
* 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* 200 g drobnego cukru
* 4 jajka
* 2 łyżki mąki
* 1 łyżka soku z cytryny
* 250 g jagód (użyłam borówki amerykańskiej)
Polewa:
* 250 ml creme fraiche (lub gęstej kwaśnej śmietany)
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę).
Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut (sernik powinien być 'ścięty' na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.
Po upieczeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowywać również w lodówce.
Smacznego



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: