Sernik jagodowy

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję!
icon_redface.gif

Basia, bardzo żałuję że nie zrobiłaś zdjęć i że sernik nie jest w Twoim guście
icon_sad.gif
ale bardzo się cieszę, że smakował innym osobom, które poczęstowałaś
icon_smile.gif
Wydaje mi się, że z jagodami leśnymi aromat owocowy byłby bardziej wyczuwalny, bo borówka jest raczej bez smaku po obróbce termicznej.

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Cóż, czytam, czytam i przed i po (wykonaniu, a nawet konsumpcji). Coś jest nie tak. Nie, nie z sernikiem w porządku. Smak ma wyśmienity, sernikowy po prostu. Lekko winny, lekko jagodowy. Niestety z tą polewą mi nie wyszło. Wykonałam wszystko wg przepisu, ale śmietana nijak nie chciała się ściąć. Rozpłynęła się po nierównościach. Z konieczności pozostawiłam sernik dłużej w piekarniku, zmniejszyłam rzecz jasna temperaturę. Nie może wyjść mi z głowy jak po upieczeniu śmietana - aby dać się kroić jest tak biała i puszysta jak warstwa bitej śmietany? Aby udoskonalić swoje cudo miałam nawet taki zamiar, pokryć warstwą bitej śmietanki, ale go porzuciłam, z lenistwa. A że sernik wart jest grzechu proszę o naprostowanie moich błędów, bo jeszcze nieraz go upiekę i to w tym sezonie. Nawet jeśli wyjdzie tak jak to nieszczęście poniżej: Jagodowy.JPG

Załączniki

• Jagodowy.JPG
    Jagodowy.JPG
    1.2 MB · Wyświetleń: 0

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Ech ... gdybym nie widziała oryginału w pierwszym poście to nie byłoby źle. Chcę sięgnąć ideału.

olcieek

Member
Lip 21, 2007
3,630
0
0
to na pewno coś nie tak ze śmietaną jeśli chodzi o tą polewę .. jaką dałaś ?
bo kwaśna to od razu się ścina przecież jak sie da na gorąco
gruebel_2.gif

tak jak np. w ciepniętym albo biszkopcie krojonym na gorąco i przekładanym od razu śmietaną (tak jak tutaj)

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Janie, przecież Twój sernik jest idealny!
daumen.gif
Ma śliczny kolor (dałaś same jagody leśne, czy mieszałaś z borówką amerykańską?)

Nie wiem dlaczego miałaś problemy ze śmietaną
gruebel_2.gif
Nigdy nie przytrafiło mi się coś takiego, używam 18% z Piątnicy i często robię podwójną porcję, bo uwielbiam smak tej śmietany na serniku. Zawsze się ścina po kilku minutach w piekarniku, chociaż w momencie wylewania na gorący sernik robi się rzeczywiście bardzo płynna. Ma to jednak swoje zalety, bardzo ładnie wyrównuje powierzchnię sernika
icon_wink.gif
Na moich zdjęciach brzegi sernika posmarowałam bitą śmietaną, chciałam żeby borówki przykleiły się do niej i nie odpadały podczas krojenia. Dekorację robiłam oczywiście na dobrze schłodzonym serniku.

Janie, bardzo się cieszę, że sernik Ci smakuje.
dance.gif

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Haa, sernik pyszny, zresztą smakuje nie tylko mnie. Powiem co z tą śmietaną. Przedobrzyłam, owszem dodałam bardzo gęstej, kwaśnej, ale 30-proc. Producenta już nie wspomnę, bo to jakiś mniej nieznany, przynajmniej dla mnie, chociaż w Tesco. Pewnie ta dodatkowa ilość tłuszczu zrobiła swoje, po prostu śmietana się roztopiła, zamiast ściąć. Ale teraz już tego błędu nie zrobię, kupię Piątnicę. Jagód użyłam drobnych, zwykłych, a do dekoracji - rzecz jasna - samych mutantów, + listeczki mięty. O moiściewy, dzięki za wszystkie pożyteczne uwagi.
anbetung.gif

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Dzięki za pociechę, wsparcie i wszystkie (post)wskazówki. Poprawiłam się, używszy "piątnicy" . Wszystko było jak na oryginale. Ha, tylko fotki nie mam. Wniosek? Trzymać się przepisu, kurczowo!!!

valvula

Member
Sie 14, 2008
30
0
0
Po tych wszystkich zachętach ja też skusiłam się na ten sernik. Z racji, że w domu mam zawsze dużo czerwonych porzeczek (borówka znacznie szybciej znika
icon_wink.gif
), wykorzystałam je, jednak następnym razem dam ich więcej, bo dla mnie ciasto było za mało kwaskowate.
DSCF2237.jpg

Załączniki

• DSCF2237.jpg
    DSCF2237.jpg
    69.7 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy