- Cze 27, 2008
- 55
- 0
- 0
Sernik kokosowo ananasowy
z książki The 50 Best Cheesecakes in the World ,
tłumaczenie Dziuni
Składniki na formę 23-24 cm
filiżanka to ok. 236 ml
Spód:
- 1 2/3 filiż. startego kokosa
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 6 łyżek rozpuszczonego masła
- 12 jednocalowych krążków ananasa z puszki
Nadzienie:
- 680 g serka kremowego
- 3/4 filiż. cukru
- 1/2 filiż. kwaśnej śmietany
- 5 łyżek skrobi kukurydzienej
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 skrawki skórki z cytryny starkowane
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 1 filiż. śmietany do ubicia
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka startej skórki cytr.
- starty kokos
- kakao
Najpierw wymieszać składniki spodu i umieścić w formie. Na to wyłożyć krążki ananasa odsączone.
Zmiksować składniki nadzienia, wylać na spód i piec 15 minut w 175*C, obnizyć temp. do 110*C i piec 70 minut, lub az środek nie będzie wyglądał na mokry.
Wyłącz piekarnik o oddziel brzegi sernika od formy, wstaw ciasto z powrotem do piekarnika i pozostaw na 1 godzinę. Następnie schłódź i wstaw do lodówki na noc.
Ubij śmietanę z cukrem i skórką, wyłóż na sernik, posyp kokosem i oprósz kakao.
Wypróbowałam sernik kokosowo - ananasowy Dziuni.
Znajdował sie on w przepisach "do wypróbowania", o tutaj : https://www.cincin.cc/index.php?&showto...p;p=961157&
Wspanialy sernik, bardzo wszystkim polecam.
Dziś pokazałam go na moim blogu http://majanaboxing.blox.pl/2011/05/Sernik...-ananasowy.html , a i tu wrzucę zdjecia.
Pozdrawiam i dziękuję Dziuni za przepis

z książki The 50 Best Cheesecakes in the World ,
tłumaczenie Dziuni
Składniki na formę 23-24 cm
filiżanka to ok. 236 ml
Spód:
- 1 2/3 filiż. startego kokosa
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 6 łyżek rozpuszczonego masła
- 12 jednocalowych krążków ananasa z puszki
Nadzienie:
- 680 g serka kremowego
- 3/4 filiż. cukru
- 1/2 filiż. kwaśnej śmietany
- 5 łyżek skrobi kukurydzienej
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 skrawki skórki z cytryny starkowane
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Polewa:
- 1 filiż. śmietany do ubicia
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka startej skórki cytr.
- starty kokos
- kakao
Najpierw wymieszać składniki spodu i umieścić w formie. Na to wyłożyć krążki ananasa odsączone.
Zmiksować składniki nadzienia, wylać na spód i piec 15 minut w 175*C, obnizyć temp. do 110*C i piec 70 minut, lub az środek nie będzie wyglądał na mokry.
Wyłącz piekarnik o oddziel brzegi sernika od formy, wstaw ciasto z powrotem do piekarnika i pozostaw na 1 godzinę. Następnie schłódź i wstaw do lodówki na noc.
Ubij śmietanę z cukrem i skórką, wyłóż na sernik, posyp kokosem i oprósz kakao.
Wypróbowałam sernik kokosowo - ananasowy Dziuni.

Wspanialy sernik, bardzo wszystkim polecam.
Dziś pokazałam go na moim blogu http://majanaboxing.blox.pl/2011/05/Sernik...-ananasowy.html , a i tu wrzucę zdjecia.
Pozdrawiam i dziękuję Dziuni za przepis




Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: