Sernik kokosowo ananasowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
kremowy = śmietankowy = o zawartości tłuszczu powyżej 20 % i gładkiej konsystencji (w oryginale jest to zwykle philadelphia, w Polsce - serek śmietankowy Delfiko)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Silka34

Member
Kwi 7, 2011
10
0
0
Dziękuję Joanno
icon_smile.gif
Od dawna moją pasją są wypieki ale tutaj stawiam pierwsze kroki. Twoja podpowiedź bardzo ułatwi mi życie. Wiele przepisów sernikowych omijałam, właśnie z obawy o rodzaj sera. Ciężko się będzie "wbić" do Waszej wielkiej, słodkiej rodziny ale spróbuję czymś ciekawym się wkupić. Do usłyszenia
wink.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Nie będzie ciężko, bo każdy nowy ciekawy przepis jest witany jak nie z entuzjazmem, to przynajmniej z życzliwym zainteresowaniem. Zapraszam do większej aktywności na forum.
icon_smile.gif

Sernik właśnie trafił do pieca, z nieco większej ilości nieco zmienionych składników, wynikających z zawartości spiżarni (zapomniałam kupić śmietanę, ale miałam do utylizacji białą czekoladę).

EDIT:
Zapowiada się pysznie:

sernik_kokosowo_ananasowy.jpg

EDIT2:
sernik_kokosowo_ananasowy2.jpg

Dobry, choć nieco mdły, mimo (a może z powodu) dodania likieru kokosowego.
Następnym razem mam zamiar zmiksować ananasy na puree i dodać do masy serowej.
Moim zdaniem w przepisie jest za dużo maizeny - do ciasta z kilograma sera dałam 4 łyżki, a pewnie wystarczyłyby trzy.
Spód zrobiłam ze 100 g Digestive, 100 g wiórków kokosowych, 40g mielonych migdałów i 80 g masła (forma 26 cm).

Załączniki

• sernik_kokosowo_ananasowy.jpg
    sernik_kokosowo_ananasowy.jpg
    85.9 KB · Wyświetleń: 1
  • sernik_kokosowo_ananasowy2.jpg
    sernik_kokosowo_ananasowy2.jpg
    79.6 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy