- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Sernik wychodzi bardzo delikatny, lekko puszysty i rozpływa się w ustach. Kokos nie dominuje smaku, ale czuć, że jest
na spód
* 140g ciasteczek maślanych (np. petit beurre)
* 50 g wiórek kokosowych
* 100g masła
masa serowa
* 500g półtłustego białego sera
* 150g cukru
* 160g kwaśnej śmietany 18-22%
* 50 ml mleka
* 40g wiórek kokosowych
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 4 jajka
na wierzch
* 100g białej czekolady
* 30g masła
* ok. 40g wiórek
Do pieczenia: tortownica o śr. 20cm- spód wyłożyć folią aluminiową, brzegi delikatnie posmarować masłem
Przygotowanie spodu
Ciasteczka pokruszyć w malakserze, dodać wiórki i masło pokrojone na kawałki. Całość rozetrzeć w palcach, aż masa nabierze konsystencji tłustej tartej bułki. Wsypać do tortownicy, ugnieść palcami. Wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować masę serową
Ser zmielić trzykrotnie. Utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać śmietanę i mleko, cały czas miksując wsypać wiórki kokosowe i mąkę oraz wbijać po jednym jajku. Gotowa masa będzie płynna.
Przelać masę na zimny spód. Piec ok. 45 minut w temperaturze 175 stopni (piekłam z termoobiegiem). Zostawić w zamkniętym piekarniku na co najmniej 1 godzinę.
Ostudzony sernik wstawić na co najmniej 3-4 godziny do lodówki.
Przygotowanie polewy
Połamaną czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem (może się zdarzyć, że czekolada pomimo intensywnego mieszania nie będzie chciała się połączyć z masłem- taki już urok białej czekolady, można całość potraktować trzepaczką rózgą lub mikserem).
Przestudzoną czekoladę rozprowadzić na serniku, posypać wiórkami.

na spód
* 140g ciasteczek maślanych (np. petit beurre)
* 50 g wiórek kokosowych
* 100g masła
masa serowa
* 500g półtłustego białego sera
* 150g cukru
* 160g kwaśnej śmietany 18-22%
* 50 ml mleka
* 40g wiórek kokosowych
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 4 jajka
na wierzch
* 100g białej czekolady
* 30g masła
* ok. 40g wiórek
Do pieczenia: tortownica o śr. 20cm- spód wyłożyć folią aluminiową, brzegi delikatnie posmarować masłem
Przygotowanie spodu
Ciasteczka pokruszyć w malakserze, dodać wiórki i masło pokrojone na kawałki. Całość rozetrzeć w palcach, aż masa nabierze konsystencji tłustej tartej bułki. Wsypać do tortownicy, ugnieść palcami. Wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować masę serową
Ser zmielić trzykrotnie. Utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać śmietanę i mleko, cały czas miksując wsypać wiórki kokosowe i mąkę oraz wbijać po jednym jajku. Gotowa masa będzie płynna.
Przelać masę na zimny spód. Piec ok. 45 minut w temperaturze 175 stopni (piekłam z termoobiegiem). Zostawić w zamkniętym piekarniku na co najmniej 1 godzinę.
Ostudzony sernik wstawić na co najmniej 3-4 godziny do lodówki.
Przygotowanie polewy
Połamaną czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem (może się zdarzyć, że czekolada pomimo intensywnego mieszania nie będzie chciała się połączyć z masłem- taki już urok białej czekolady, można całość potraktować trzepaczką rózgą lub mikserem).
Przestudzoną czekoladę rozprowadzić na serniku, posypać wiórkami.