- Wrz 13, 2004
- 857
- 1
- 0
Źródło przepisu:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki...wy/przepis.html
Spód:
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki cukru
• 1 jajko (ja dodałam 2 żółtka)
• 100 g masła
• 1 łyżka mleka (nie dodałam)
• 1/2 szklanki wiórków kokosowych (niekoniecznie)
Masa serowa:
• 1 kg Twarogu sernikowego mielonego Piątnica, ewentualnie 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego w maszynce do mięsa wymieszanego ze 100 g miękkiego masła (ja dodałam do Piatnicy 50 gram masła)
• 1/2 + 1/4 (3/4) szklanki cukru pudru lub drobnego cukru kryształu
• 1 torebka budyniu śmietankowego
• 6 jajek, oddzielone żółtka od białek
• 750 ml śmietanki kokosowej (zredukowanej do 1/2 szklanki gęstego syropu) (udało mi sie kupić tylko mleko kokosowe, gotowałam je ok. godziny)
• 2 łyżki cukru, szczypta soli
Kokosowa kruszonka:
• 50 g masła
• 1/4 szklanki mąki
• 2 łyżki cukru
• 3/4 szklanki wiórków kokosowych
• 4 - 5 łyżek cukru pudru
owoce: 1 kg gruszek, jędrnych - użyłam 1 dużej puszki gruszek
Duża forma z odpinaną obręczą o średnicy minimum 26 cm, posmarowana masłem i wysypana tartymi migdałami lub bułką tartą
Przygotowanie:
Spód:
Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko, mleko, masło i wiórki kokosowe. Kroić (siekać) nożem na małe kawałeczki, następnie ręką szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 - 60 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy oraz boki - do połowy ich wysokości. Dno podziurkować widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Ja podpiekłam spód az sie mocno zarumienił.
Masa serowa:
Śmietankę kokosową wlać do płaskiego i szerokiego garnka lub do dużej patelni żeliwnej, dodać 2 łyżki cukru i gotować, przez około 1/2 godziny, aż się zredukuje i zgęstnieje do postaci gęstej śmietanki (około 1/2 szklanki), ostudzić.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić jeszcze na mniejsze kawałki.
Przygotować kokosową kruszonkę: masło rozetrzeć palcami z mąką wymieszaną z cukrem, a następnie z wiórkami kokosowymi.
Zmielony ser wymieszać z ostudzonym musem kokosowym. Żółtka umieścić w misie miksera, dodać 1/2 szklanki cukru pudru i ubijać przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując, dodawać stopniowo po łyżce masę serową na zmianę z sypkim budyniem.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec dodać 1/4 szklanki cukru pudru i ubijać jeszcze przez 2 - 3 minuty. Białka delikatnie połączyć łyżką z masą serową.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę serową wyłożyć na ciepły spód z ciasta, wyrównać powierzchnię, wyłożyć gruszki i posypać kokosową kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na jedną półkę niżej niż połowa piekarnika).
Piec przez 50 minut, wyłączyć piekarnik, drzwiczki uchylić. Po 10 minutach piekarnik szerzej otworzyć i studzić sernik przez 1/2 godziny. Następnie wyjąć sernik, ustawić na kratce i całkowicie ostudzić. Wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Sernik jest przeeeepyszny. Określiłabym go jako JEGO PUSZYSTOŚĆ. Nigdy w zyciu chyba nie upiekłam tak puszystego sernika. Piekłam metodą gazetową. Następnym razem chyba zrezygnuję z wiórków kokosowych w spodzie a dodam więcej na wierzch. Może zastapię tez gruszki brzoskwiniami. Sernik jest baaardzo wysoki, a piekłam w bardzo dużej tortownicy (chyba z 28 cm).
http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki...wy/przepis.html
Spód:
• 1,5 szklanki mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki cukru
• 1 jajko (ja dodałam 2 żółtka)
• 100 g masła
• 1 łyżka mleka (nie dodałam)
• 1/2 szklanki wiórków kokosowych (niekoniecznie)
Masa serowa:
• 1 kg Twarogu sernikowego mielonego Piątnica, ewentualnie 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego w maszynce do mięsa wymieszanego ze 100 g miękkiego masła (ja dodałam do Piatnicy 50 gram masła)
• 1/2 + 1/4 (3/4) szklanki cukru pudru lub drobnego cukru kryształu
• 1 torebka budyniu śmietankowego
• 6 jajek, oddzielone żółtka od białek
• 750 ml śmietanki kokosowej (zredukowanej do 1/2 szklanki gęstego syropu) (udało mi sie kupić tylko mleko kokosowe, gotowałam je ok. godziny)
• 2 łyżki cukru, szczypta soli
Kokosowa kruszonka:
• 50 g masła
• 1/4 szklanki mąki
• 2 łyżki cukru
• 3/4 szklanki wiórków kokosowych
• 4 - 5 łyżek cukru pudru
owoce: 1 kg gruszek, jędrnych - użyłam 1 dużej puszki gruszek
Duża forma z odpinaną obręczą o średnicy minimum 26 cm, posmarowana masłem i wysypana tartymi migdałami lub bułką tartą
Przygotowanie:
Spód:
Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jajko, mleko, masło i wiórki kokosowe. Kroić (siekać) nożem na małe kawałeczki, następnie ręką szybko zagnieść ciasto, ulepić kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 - 60 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy oraz boki - do połowy ich wysokości. Dno podziurkować widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Ja podpiekłam spód az sie mocno zarumienił.
Masa serowa:
Śmietankę kokosową wlać do płaskiego i szerokiego garnka lub do dużej patelni żeliwnej, dodać 2 łyżki cukru i gotować, przez około 1/2 godziny, aż się zredukuje i zgęstnieje do postaci gęstej śmietanki (około 1/2 szklanki), ostudzić.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić jeszcze na mniejsze kawałki.
Przygotować kokosową kruszonkę: masło rozetrzeć palcami z mąką wymieszaną z cukrem, a następnie z wiórkami kokosowymi.
Zmielony ser wymieszać z ostudzonym musem kokosowym. Żółtka umieścić w misie miksera, dodać 1/2 szklanki cukru pudru i ubijać przez 10 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Ciągle miksując, dodawać stopniowo po łyżce masę serową na zmianę z sypkim budyniem.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec dodać 1/4 szklanki cukru pudru i ubijać jeszcze przez 2 - 3 minuty. Białka delikatnie połączyć łyżką z masą serową.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę serową wyłożyć na ciepły spód z ciasta, wyrównać powierzchnię, wyłożyć gruszki i posypać kokosową kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na jedną półkę niżej niż połowa piekarnika).
Piec przez 50 minut, wyłączyć piekarnik, drzwiczki uchylić. Po 10 minutach piekarnik szerzej otworzyć i studzić sernik przez 1/2 godziny. Następnie wyjąć sernik, ustawić na kratce i całkowicie ostudzić. Wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Sernik jest przeeeepyszny. Określiłabym go jako JEGO PUSZYSTOŚĆ. Nigdy w zyciu chyba nie upiekłam tak puszystego sernika. Piekłam metodą gazetową. Następnym razem chyba zrezygnuję z wiórków kokosowych w spodzie a dodam więcej na wierzch. Może zastapię tez gruszki brzoskwiniami. Sernik jest baaardzo wysoki, a piekłam w bardzo dużej tortownicy (chyba z 28 cm).
Ostatnią edycję dokonał moderator: