Przepis pochodzi z książeczki z serii Lubię gotować, numer 4/2001. Przepis niewypróbowany.
SERNIK KRAKOWSKI
Ciasto:
1,5 szkl mąki pszennej
2 żółtka
10dag schłodzonego masła
5 łyżek cukru pudru
1 esencja waniliowa
szczypta soli
do wysmarowania formy: łyżka margaryny, łyżka bułki tartej
Masa serowa:
1 kg tłustego sera twarogowego
10 jajek
8dag masła
1,5 szkl cukru
1 cukier waniliowy (1,6dag)
15 dag rodzynek
2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
szczypta soli
Przygotowac ciasto : mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, owinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki.
Przygotować masę : rodzynki zalać wrzątkiem, pozostawić do ostudzenia i osączyć. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Ser zemleć dwa razy i ucierać lub wyrabiać mikserem, dodając po 1 żółtku oraz po trochu cukru, a na końcu płynne masło. Z białek z solą ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Dodać bakalie.
Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować 3/4 ciasta i wyłożyć nim dno oraz boki formy na wysokość 2-3 cm. Następnie włożyć masę serową i wyrównać powierzchnię. Resztę ciasta grubo rozwałkować, pokroić na wąskie paski i ułożyć z nich kratkę na serniku. Następnie wstawić sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 1 godz. Ostudzony sernik można polukrować.
SERNIK KRAKOWSKI
Ciasto:
1,5 szkl mąki pszennej
2 żółtka
10dag schłodzonego masła
5 łyżek cukru pudru
1 esencja waniliowa
szczypta soli
do wysmarowania formy: łyżka margaryny, łyżka bułki tartej
Masa serowa:
1 kg tłustego sera twarogowego
10 jajek
8dag masła
1,5 szkl cukru
1 cukier waniliowy (1,6dag)
15 dag rodzynek
2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
szczypta soli
Przygotowac ciasto : mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać nożem. Następnie dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, owinąć w folię i włożyć na 30 min do lodówki.
Przygotować masę : rodzynki zalać wrzątkiem, pozostawić do ostudzenia i osączyć. Cukier wymieszać z cukrem waniliowym. Ser zemleć dwa razy i ucierać lub wyrabiać mikserem, dodając po 1 żółtku oraz po trochu cukru, a na końcu płynne masło. Z białek z solą ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Dodać bakalie.
Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować 3/4 ciasta i wyłożyć nim dno oraz boki formy na wysokość 2-3 cm. Następnie włożyć masę serową i wyrównać powierzchnię. Resztę ciasta grubo rozwałkować, pokroić na wąskie paski i ułożyć z nich kratkę na serniku. Następnie wstawić sernik do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec około 1 godz. Ostudzony sernik można polukrować.
