Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik limonkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 322034" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Sernik limonkowy</strong></p><p></p><p>Przepis podała na <strong>Izbushce Lavender Dream</strong>:</p><p></p><p><a href="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=42&page=4" target="_blank">http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...t=42&page=4</a></p><p></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p><strong>Spód</strong>:</p><p>1 i 1/4 szklanki zmielonych herbatników </p><p>3 łyżki masła ( stopić)</p><p><strong>Nadzienie serowe:</strong></p><p>454 g rozmiękczonego serka śmietankowego typu cream cheese</p><p>454 g śmietany</p><p>1 i 1/4 szklanki cukru</p><p>3 duże jajka</p><p>1 łyżka drobno startej skórki z limonki</p><p>1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki (3 duże owoce)</p><p>1 łyżeczka ekstraktu waniliowego</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.</p><p>Zmielone malakserem ciastka dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Uzyskaną masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 23 cm, dokładnie ją ugniatając przy pomocy szklanki lub wałeczka. </p><p>Tortownicę zawinąć od spodu w dwa arkusze folii aluminiowej, wstawić do piekarnika na 10 -12 minut. Wyjąć i ostudzić na metalowej kratce.</p><p>W misce na niskich obrotach miksera ubić ser do uzyskania jednorodnej konsystencji, dodać cukier, wymieszać. Dodać śmietanę, sok z limonki, skórkę i ekstrakt waniliowy, a następnie - po jednym jajku. Wymieszać tylko do połączenia składników.</p><p>Masę wylać na podpieczony spód. Formę z sernikiem wstawić do drugiej, większej, nalać wrzątku (tak, by woda dochodziła do połowy wysokości formy z sernikiem) i piec około 50 - 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wyjąć sernik, zdjąć folię i postawić na metalowej kratce. Przejechać nożem wzdłuż ścianek tortownicy, by oddzielić ciasto od formy. Ostudzić. Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Zdjąć obręcz tortownicy. Przed podaniem udekorować plasterkami limonki.</p><p></p><p></p><p>Mój sernik:</p><p></p><p>[ATTACH=full]32013[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]32012[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>Sernik jest bardzo smaczny - kwaskowaty, orzeźwiający, idealny na letnie upały. Ma bardzo kremową i delikatną konsystencję - wymaga ostrożności przy krojeniu. Robiłam go z sera śmietankowego o zawartości 50% tłuszczu i śmietany &quot;osiemnastki&quot;.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 322034, member: 1024"] [B]Sernik limonkowy[/B] Przepis podała na [B]Izbushce Lavender Dream[/B]: [URL="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=42&page=4"]http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...t=42&page=4[/URL] [B]Składniki:[/B] [B]Spód[/B]: 1 i 1/4 szklanki zmielonych herbatników 3 łyżki masła ( stopić) [B]Nadzienie serowe:[/B] 454 g rozmiękczonego serka śmietankowego typu cream cheese 454 g śmietany 1 i 1/4 szklanki cukru 3 duże jajka 1 łyżka drobno startej skórki z limonki 1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki (3 duże owoce) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego [B]Wykonanie:[/B] Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Zmielone malakserem ciastka dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Uzyskaną masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 23 cm, dokładnie ją ugniatając przy pomocy szklanki lub wałeczka. Tortownicę zawinąć od spodu w dwa arkusze folii aluminiowej, wstawić do piekarnika na 10 -12 minut. Wyjąć i ostudzić na metalowej kratce. W misce na niskich obrotach miksera ubić ser do uzyskania jednorodnej konsystencji, dodać cukier, wymieszać. Dodać śmietanę, sok z limonki, skórkę i ekstrakt waniliowy, a następnie - po jednym jajku. Wymieszać tylko do połączenia składników. Masę wylać na podpieczony spód. Formę z sernikiem wstawić do drugiej, większej, nalać wrzątku (tak, by woda dochodziła do połowy wysokości formy z sernikiem) i piec około 50 - 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wyjąć sernik, zdjąć folię i postawić na metalowej kratce. Przejechać nożem wzdłuż ścianek tortownicy, by oddzielić ciasto od formy. Ostudzić. Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Zdjąć obręcz tortownicy. Przed podaniem udekorować plasterkami limonki. Mój sernik: [ATTACH=full]32013[/ATTACH] [ATTACH=full]32012[/ATTACH] Sernik jest bardzo smaczny - kwaskowaty, orzeźwiający, idealny na letnie upały. Ma bardzo kremową i delikatną konsystencję - wymaga ostrożności przy krojeniu. Robiłam go z sera śmietankowego o zawartości 50% tłuszczu i śmietany "osiemnastki". [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik limonkowy
Top
Bottom