Sernik limonkowy

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Sernik limonkowy

Przepis podała na Izbushce Lavender Dream:

http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...t=42&page=4


Składniki:
Spód:
1 i 1/4 szklanki zmielonych herbatników
3 łyżki masła ( stopić)
Nadzienie serowe:
454 g rozmiękczonego serka śmietankowego typu cream cheese
454 g śmietany
1 i 1/4 szklanki cukru
3 duże jajka
1 łyżka drobno startej skórki z limonki
1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki (3 duże owoce)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Zmielone malakserem ciastka dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Uzyskaną masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 23 cm, dokładnie ją ugniatając przy pomocy szklanki lub wałeczka.
Tortownicę zawinąć od spodu w dwa arkusze folii aluminiowej, wstawić do piekarnika na 10 -12 minut. Wyjąć i ostudzić na metalowej kratce.
W misce na niskich obrotach miksera ubić ser do uzyskania jednorodnej konsystencji, dodać cukier, wymieszać. Dodać śmietanę, sok z limonki, skórkę i ekstrakt waniliowy, a następnie - po jednym jajku. Wymieszać tylko do połączenia składników.
Masę wylać na podpieczony spód. Formę z sernikiem wstawić do drugiej, większej, nalać wrzątku (tak, by woda dochodziła do połowy wysokości formy z sernikiem) i piec około 50 - 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wyjąć sernik, zdjąć folię i postawić na metalowej kratce. Przejechać nożem wzdłuż ścianek tortownicy, by oddzielić ciasto od formy. Ostudzić. Wstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Zdjąć obręcz tortownicy. Przed podaniem udekorować plasterkami limonki.


Mój sernik:

sernik_limonkowy4.jpg

sernik_limonkowy.jpg


Sernik jest bardzo smaczny - kwaskowaty, orzeźwiający, idealny na letnie upały. Ma bardzo kremową i delikatną konsystencję - wymaga ostrożności przy krojeniu. Robiłam go z sera śmietankowego o zawartości 50% tłuszczu i śmietany "osiemnastki".
 

Załączniki

  • sernik_limonkowy.jpg
    sernik_limonkowy.jpg
    28.5 KB · Wyświetleń: 3
  • sernik_limonkowy4.jpg
    sernik_limonkowy4.jpg
    27.5 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Wyrazy uznania należą się autorce przepisu - ja po prostu zrobiłam go dokładnie wg "instrukcji"....
icon_smile.gif
 

Nesia

Member
Cze 22, 2005
640
0
0
zabijesz mnie tymi pieknymi sernikami Joanno ;) :mrgreen: :mrgreen:

Wakacje zblizaja sie, ja mam chudnac a zamiast robie serniki :lol: :lol: :lol: :lol: ....no, ale jak mozna przejsc obojetnie obok takiego zdjecia : :dontknow:
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Joanno,piękny ten Twój sernik,o niebo ładniejszy od tego Lavender dream
A mnie się zdaje, że jest odwrotnie - nie umiem robić takich ładnych zdjęć...
Ale najważniejsze, że jest smaczny. Tradycyjnie dałam ciut mniej cukru, choć się trochę bałam,że wyjdzie za kwaśny. Ale na szczeście jest w sam raz. Następnym razem spróbuję do niego metody gazetowej.
 

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,953
93
48
Przepiękny i Twój też bardziej mi się podoba.
Ale w oryginale jest jeszcze na wierzchu glazura.
Лимонная глазурь:

1/3 стакана свежевыжатого лимонного сока
2 больших яйца + 1 желток
1/2 стакана сахара
2 ст.л. холодного сливочного масла, порезанного на 13мм кусочки
1 ст.л. сливок жирностью 36-40% (heavy cream)
1/4 ч.л. ванильного экстракта
щепотка соли


Wydaje mi się, że z nią byłby jeszcze ładniejszy. Taki całkiem wykończony. ;)
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
0
0
Przepiękny i Twój też bardziej mi się podoba.
Ale w oryginale jest jeszcze na wierzchu glazura.  
Лимонная глазурь:

1/3 стакана свежевыжатого лимонного сока
2 больших яйца + 1 желток
1/2 стакана сахара
2 ст.л. холодного сливочного масла, порезанного на 13мм кусочки
1 ст.л. сливок жирностью 36-40% (heavy cream)
1/4 ч.л. ванильного экстракта
щепотка соли


Wydaje mi się, że z nią byłby jeszcze ładniejszy.  Taki całkiem wykończony.  ;)
Hazo.
To co wkleiłas dotyczy sernika cytrynowego.
Przepis na sernik limonkowy jest dokładny i nie ma tam żadnej glazury.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
co za cudo :shock: :shock: :shock: ja tu przez te wasze serniki niedługo oszaleje...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Dosyć tego...od dzis głoszę wszem i wobec, że Joanna jest  
freu.gif
Mistrzynią serników!
Dziewczyny, nie przesadzajcie, bo mi głupio.
Wklepuję te sernikowe przepisy nie dlatego, by się chwalić, czy czekać na oklaski, ale dlatego, że mnie zafascynowały swoją urodą i wyjątkowym smakiem, innym niż serniki znane mi do tej pory i chciałabym, by inni mieli okazję je wypróbować. Są naprawdę tego warte. Na szczęście moje dziecko uwielbia serniki, więc mam je dla kogo wypiekać.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Przepiękny i Twój też bardziej mi się podoba.
Ale w oryginale jest jeszcze na wierzchu glazura.  
Лимонная глазурь:

1/3 стакана свежевыжатого лимонного сока
2 больших яйца + 1 желток
1/2 стакана сахара
2 ст.л. холодного сливочного масла, порезанного на 13мм кусочки
1 ст.л. сливок жирностью 36-40% (heavy cream)
1/4 ч.л. ванильного экстракта
щепотка соли


Wydaje mi się, że z nią byłby jeszcze ładniejszy.  Taki całkiem wykończony.  ;)
Hazo, sernik cytrynowy mam zaplanowany na urodziny mojej Mamy za kilka dni.... Już go sobie przetłumaczyłam. Będzie oczywiście z glazurą, bo piękna....

EDIT:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...mp;hl=cytrynowy
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
No i wreszcie zrobiłam ten serniczek, bo teściowie limonki przywieźli z Egiptu. Pyszny jest. Dodałam nawet więcj soku (0,5 szkl). Zrobiłam z sera Delfiko i ma aksamitną konsystencję, aczkolwiek chyba nieco bardziej wolę serniki z sera w klinie (ten zrobię kolejnym razem z sera śmietankowego, zmielonego).
Polałam też curdem z sernika cytrynowego (pasuje), dodając do niego trochę żelatyny, aby zgęstniał "na polewę". Polecam wszystkim, nie tylko "sernikożercom" ten sernik.