- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Przepis został podany przez Funanę na FK. Mam nadzieję, że Funana nie pogniewa się o to, że umieszczam tu recepturę. Ciasto jest niezwykłe. Piekłam je już kilka razy. Ostatnim razem posypałam wierzch drobno posiekaną mleczną czekoladą.
Składniki:
1 kg białego sera, 30 dag cukru (trochę na wyczucie, w zależności od tego, jak kwaśny jest ser)
12-15 jajek
3/4 kostki masła
cukier wanilinowy, lepiej z dodatkiem prawdziwej wanilii
2 płaskie łyżki kaszki mannej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki
otarta skórka z pomarańczy, cytryny, 3 łyżki alkoholu
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać nieco rozmiękłe masło i znowu utrzeć. Dodać ser biały i znowu utrzeć. Stopniowo dodawać resztę składników - mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę manną, skórki owocowe, alkohol, na końcu wymieszać z rodzynkami. Ubić białka jajek na sztywno i delikatnie połączyć z masą.
Tortownicę nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym, wlać ciasto.
Piec 40-45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po 20 min zmniejszyć na 150. Sernik po upieczeniu lekko opada - trzeba poczekać z jego wyjęciem aż ostygnie. Można oczywiście polać polewą czekoladową.
Składniki:
1 kg białego sera, 30 dag cukru (trochę na wyczucie, w zależności od tego, jak kwaśny jest ser)
12-15 jajek
3/4 kostki masła
cukier wanilinowy, lepiej z dodatkiem prawdziwej wanilii
2 płaskie łyżki kaszki mannej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki
otarta skórka z pomarańczy, cytryny, 3 łyżki alkoholu
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodać nieco rozmiękłe masło i znowu utrzeć. Dodać ser biały i znowu utrzeć. Stopniowo dodawać resztę składników - mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę manną, skórki owocowe, alkohol, na końcu wymieszać z rodzynkami. Ubić białka jajek na sztywno i delikatnie połączyć z masą.
Tortownicę nasmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym, wlać ciasto.
Piec 40-45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, po 20 min zmniejszyć na 150. Sernik po upieczeniu lekko opada - trzeba poczekać z jego wyjęciem aż ostygnie. Można oczywiście polać polewą czekoladową.