Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik marmurkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 326709" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Czekoladowy sernik marmurkowy </strong></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><strong>Spód:</strong></p><p>175 g herbatników typu Petit Beurre</p><p>100 g rozpuszczonego masła</p><p></p><p><strong>Nadzienie serowe:</strong></p><p>150 g gorzkiej czekolady, pokrojonej w kostkę</p><p>700 g sera śmietankowego o zawartości 30 % tłuszczu, pokojowej temperatury</p><p>1 szklanka cukru</p><p>1/8 łyżeczki soli</p><p>3 jajka</p><p>1 szklanka ( 250 ml) gęstej śmietany</p><p>1 łyżka esencji waniliowej (lub cukier z wanilią)</p><p></p><p>Herbatniki zemleć, dodać masło, wymieszać; uzyskaną masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm, uprzednio posmarowanej masłem.</p><p>Wstawić tortownicę do lodówki.</p><p>Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C.</p><p>Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.</p><p>Wymieszać ser do uzyskania jednolitej konsystencji, dodać cukier, sól, ubić na gładką masę, a następnie dodać po jednym jajku, ubić na małych obrotach miksera. Dodać śmietanę i esencję waniliową. Wymieszać na gładką masę. Około półtorej szklanki masy odłożyć do drugiej miski. Dodawać porcjami rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać.</p><p>Wyjąć formę z lodówki, wlać białą masę serową. Łyżką nakładać masę czekoladową. Trzonkiem łyżki utworzyć &quot;marmurek&quot;.</p><p>Piec 1 godzinę i 15 minut. Ciasto jest gotowe, gdy w środkowej części nie jest całkowicie zestalone i lekko drży przy poruszaniu tortownicą. Wyłaczyć piekarnik, zostawić do ostudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach.</p><p>Po całkowitym wystygnięciu przykryć folią i włożyć na noc do lodówki.</p><p></p><p></p><p>Przepis podała na Izbushce Ilara na podstawie przepisu Roni Wenecja:</p><p><a href="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=284&page=11" target="_blank">http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...284&page=11</a></p><p></p><p><strong>Moje uwagi:</strong></p><p>Robiłam go z serka śmietankowego Delfiko i śmietany &quot;osiemnastki&quot;.</p><p>Dałam tylko 10 dag czekolady, a i tak wyszedł baaaardzo czekoladowy.</p><p>Piekłam 55 minut <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14230&hl=torcik+serowy" target="_blank">metodą gazetową</a> w 160 stopniach C.</p><p>Na spód dałam pokruszone czekoladowe ciasteczka Digestive, wymieszane z masłem.</p><p>Masy serowej nie ubijałam, tylko wymieszałam do połączenia składników.</p><p> Odłożoną białą masę dodawałam porcjami do czekolady, a nie odwrotnie ( łatwiej mieszać).</p><p>Smak sernika jest baaardzo czekoladowy i baaardzo kremowy. Polecam wielbicielom czekolady.</p><p></p><p>[ATTACH=full]24838[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]24839[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 326709, member: 1024"] [B]Czekoladowy sernik marmurkowy [/B] [B]Składniki:[/B] [B]Spód:[/B] 175 g herbatników typu Petit Beurre 100 g rozpuszczonego masła [B]Nadzienie serowe:[/B] 150 g gorzkiej czekolady, pokrojonej w kostkę 700 g sera śmietankowego o zawartości 30 % tłuszczu, pokojowej temperatury 1 szklanka cukru 1/8 łyżeczki soli 3 jajka 1 szklanka ( 250 ml) gęstej śmietany 1 łyżka esencji waniliowej (lub cukier z wanilią) Herbatniki zemleć, dodać masło, wymieszać; uzyskaną masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24 cm, uprzednio posmarowanej masłem. Wstawić tortownicę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Wymieszać ser do uzyskania jednolitej konsystencji, dodać cukier, sól, ubić na gładką masę, a następnie dodać po jednym jajku, ubić na małych obrotach miksera. Dodać śmietanę i esencję waniliową. Wymieszać na gładką masę. Około półtorej szklanki masy odłożyć do drugiej miski. Dodawać porcjami rozpuszczoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Wyjąć formę z lodówki, wlać białą masę serową. Łyżką nakładać masę czekoladową. Trzonkiem łyżki utworzyć "marmurek". Piec 1 godzinę i 15 minut. Ciasto jest gotowe, gdy w środkowej części nie jest całkowicie zestalone i lekko drży przy poruszaniu tortownicą. Wyłaczyć piekarnik, zostawić do ostudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po całkowitym wystygnięciu przykryć folią i włożyć na noc do lodówki. Przepis podała na Izbushce Ilara na podstawie przepisu Roni Wenecja: [URL="http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=284&page=11"]http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...284&page=11[/URL] [B]Moje uwagi:[/B] Robiłam go z serka śmietankowego Delfiko i śmietany "osiemnastki". Dałam tylko 10 dag czekolady, a i tak wyszedł baaaardzo czekoladowy. Piekłam 55 minut [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=14230&hl=torcik+serowy"]metodą gazetową[/URL] w 160 stopniach C. Na spód dałam pokruszone czekoladowe ciasteczka Digestive, wymieszane z masłem. Masy serowej nie ubijałam, tylko wymieszałam do połączenia składników. Odłożoną białą masę dodawałam porcjami do czekolady, a nie odwrotnie ( łatwiej mieszać). Smak sernika jest baaardzo czekoladowy i baaardzo kremowy. Polecam wielbicielom czekolady. [ATTACH=full]24838[/ATTACH] [ATTACH=full]24839[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Sernik marmurkowy
Top
Bottom