- Sty 12, 2009
- 158
- 0
- 0
Inspiracją do tego przepisu był dla mnie drink Mimosa, sprawdzałam na forum czy nie ma gdzieś podobnego sernika, ale nie zauważyłam (jakby co przepraszam za powielanie przepisu)...
Do popełnienia deseru potrzebujemy:
około 1kg mandarynek, obranych z błonek,
375 ml śmietany kremówki,
opakowanie serka waniliowego(taki duży pojemnik np. firmy Danone),
galaretka pomarańczowa,
jedna mała buteleczka szampana, około 200 ml,
torebka żelatyny
Wykonanie
Mandarynki ułożyć na dnie formy, zalać przestudzoną galaretką i zostawić do zastygnięcia.
W międzyczasie ubić śmietanę na sztywno, dodać pod koniec ubijania serek, a później rozpuszczoną żelatynę, ubijać na mniejszych obrotach żeby nie porobiły się grudki.
Jak masa będzie juz zastygać dodawać powolutku szampana cały czas mieszając. Wylać ostrożnie na ściętą galaretkę, wygładzić. Wstawić do lodówki, po zastygnięciu wyjąć z formy i podawać. Ja robiłam w silikonowej i dlatego kolejność jest „odwrócona”,góra była na dole, bo po prostu przyłożyłam talerz do formy, odwróciłam i deser sam „wyskoczył”.
Polecam zwłaszcza na wieczór we dwoje, sernik ma lekki posmak szampana i piankową strukturę, a do tego wprawia w dobry nastrój
.
Mój wyglądał tak:
Do popełnienia deseru potrzebujemy:
około 1kg mandarynek, obranych z błonek,
375 ml śmietany kremówki,
opakowanie serka waniliowego(taki duży pojemnik np. firmy Danone),
galaretka pomarańczowa,
jedna mała buteleczka szampana, około 200 ml,
torebka żelatyny
Wykonanie
Mandarynki ułożyć na dnie formy, zalać przestudzoną galaretką i zostawić do zastygnięcia.
W międzyczasie ubić śmietanę na sztywno, dodać pod koniec ubijania serek, a później rozpuszczoną żelatynę, ubijać na mniejszych obrotach żeby nie porobiły się grudki.
Jak masa będzie juz zastygać dodawać powolutku szampana cały czas mieszając. Wylać ostrożnie na ściętą galaretkę, wygładzić. Wstawić do lodówki, po zastygnięciu wyjąć z formy i podawać. Ja robiłam w silikonowej i dlatego kolejność jest „odwrócona”,góra była na dole, bo po prostu przyłożyłam talerz do formy, odwróciłam i deser sam „wyskoczył”.
Polecam zwłaszcza na wieczór we dwoje, sernik ma lekki posmak szampana i piankową strukturę, a do tego wprawia w dobry nastrój

Mój wyglądał tak:
