- Gru 15, 2004
- 6,771
- 0
- 0
SERNIK na kurchym spodzie
Ciasto
*1 kostka masła
*2 szklanki mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 szklanki cukru
*5 żółtek
*2 łyżki kakao (opcjonalnie)
Masa serowa
*1,2 kg sera (3xmielonego)
*7 jaj
*1/2 kostki masła
*2 szklanki cukru
*1 cytryna
*1 budyń śmietankowy
Ze wszystkich składników na ciasto ugnieść jedonlitą masę.
Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem, aż na boki.
Masę serową przygotowujemy:
żółtka utrzeć z 1/2 kostki masła i 2 szkalnek cukru, nastepnie do żółtek dodać po łyżce sera zmielonego. Do przyfotowanej masy wcisnąć cytrynę i dokładnie wymieszać z masą. Później dodać białka ubite na sztynwo i na koniec 1 budyń śmietankowy. Piekarnik rozgrzać do 180-200stC. Po godzinie sprawdzić jak sie upiekło, ewentualnie wyłączyć piekarnik. Ciasta NIE WYJMOWAĆ PRZEZ 1,5 GODZINY z piekarnika.
Ten sernik na zdjęciu jest z brzoskwiniami... puszka odsączonych brzoskwin, brzoskwinie pokrojone, położone na ciasto, a na to beza z 5 bialek i 1 szklanki cukru i na koniec starte na tarce mocno schlodzone ciemne kruche ciasto
Ciasto
*1 kostka masła
*2 szklanki mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 szklanki cukru
*5 żółtek
*2 łyżki kakao (opcjonalnie)
Masa serowa
*1,2 kg sera (3xmielonego)
*7 jaj
*1/2 kostki masła
*2 szklanki cukru
*1 cytryna
*1 budyń śmietankowy
Ze wszystkich składników na ciasto ugnieść jedonlitą masę.
Formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem, aż na boki.
Masę serową przygotowujemy:
żółtka utrzeć z 1/2 kostki masła i 2 szkalnek cukru, nastepnie do żółtek dodać po łyżce sera zmielonego. Do przyfotowanej masy wcisnąć cytrynę i dokładnie wymieszać z masą. Później dodać białka ubite na sztynwo i na koniec 1 budyń śmietankowy. Piekarnik rozgrzać do 180-200stC. Po godzinie sprawdzić jak sie upiekło, ewentualnie wyłączyć piekarnik. Ciasta NIE WYJMOWAĆ PRZEZ 1,5 GODZINY z piekarnika.
Ten sernik na zdjęciu jest z brzoskwiniami... puszka odsączonych brzoskwin, brzoskwinie pokrojone, położone na ciasto, a na to beza z 5 bialek i 1 szklanki cukru i na koniec starte na tarce mocno schlodzone ciemne kruche ciasto
