Sernik na murzynku
Czekoladowy, mięciutki spód i delikatna, rozpływająca się w ustach masa serowa... mmm...
składniki:
murzynek
1/2 szkl. wody
1 szkl. cukru
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
2 jajka
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sernik wersja 1
1 kg serka do wypieków
1 kostka masła
1 szkl. cukru pudru
6 jajek
1 op. budyniu śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sernik wersja 2
750 g białego sera
1/2 kostki masła
1/2 szkl cukru
4 jajka
2 łyżki kaszy manny
Murzynek: Wodę, cukier, margarynę i kakao zagotować i wystudzić. W tym czasie mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i ubić pianę z białek. Do masy dodać żółtka, mąkę i białka. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy.
S1: Masło ubić mikserem, dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce serka, budyń i proszek do pieczenia. Białka ubić na pianę z cukrem pudrem i dodać je do reszty składników.
S2: Ser przepuścić przez maszynkę. Masło ubić, dodać cukier i jajka, po łyżce serka i na końcu kaszę.
Sernik wyłożyć łyżką na ciasto czekoladowe. Piec ok. 1,5 h w temp. 200 st.
02.07.07:
Już piszę, jak doszło do powstania dwóch wersji sernika. No więc za pierwszym razem, według oryginalnego przepisu, wyszły dwie równe warstwy ciasta i sera, przy czym sernik był bardzo lekki, piankowy (imho- dzięki dodatkowi budyniu). A ja chciałam taki "poprzerastany", łaciaty
Więc tym razem sernik zrobiłam cięższy- nie ubijałam białek oddzielnie i dodałam kaszę mannę. Tak jak myślałam, ser utonął i wyszło tak jak chciałam
Tak więc można wybrać sobie co się chce, a efekty widać na zdjęciach.
Czekoladowy, mięciutki spód i delikatna, rozpływająca się w ustach masa serowa... mmm...
składniki:
murzynek
1/2 szkl. wody
1 szkl. cukru
1 kostka margaryny
3 łyżki kakao
2 jajka
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sernik wersja 1
1 kg serka do wypieków
1 kostka masła
1 szkl. cukru pudru
6 jajek
1 op. budyniu śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sernik wersja 2
750 g białego sera
1/2 kostki masła
1/2 szkl cukru
4 jajka
2 łyżki kaszy manny
Murzynek: Wodę, cukier, margarynę i kakao zagotować i wystudzić. W tym czasie mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i ubić pianę z białek. Do masy dodać żółtka, mąkę i białka. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy.
S1: Masło ubić mikserem, dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce serka, budyń i proszek do pieczenia. Białka ubić na pianę z cukrem pudrem i dodać je do reszty składników.
S2: Ser przepuścić przez maszynkę. Masło ubić, dodać cukier i jajka, po łyżce serka i na końcu kaszę.
Sernik wyłożyć łyżką na ciasto czekoladowe. Piec ok. 1,5 h w temp. 200 st.
02.07.07:
Już piszę, jak doszło do powstania dwóch wersji sernika. No więc za pierwszym razem, według oryginalnego przepisu, wyszły dwie równe warstwy ciasta i sera, przy czym sernik był bardzo lekki, piankowy (imho- dzięki dodatkowi budyniu). A ja chciałam taki "poprzerastany", łaciaty

Ostatnią edycję dokonał moderator: