- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Składniki na ciasto:
1 1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru pudru
125 g margaryny
3 łyżki kakao
2 łyżki serka homogenizowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
700 g tłustego białego sera
1 szkl cukru pudru
1 szkl mleka
5 jajek
1 opak budynio waniliowego
5 kropli aromatu rumowego
Dodatkowo:
galaretka truskawkowa
tłuszcz i mąka do blachy
Ciasto:
Margarynę stopić, ostudzić.
Proszek do pieczenia i kakao połączyć z margaryną, mąką, cukrem i serkiem. Wyrobić ciasto.
Formę natłuścić, posypać mąką.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć spód blaszki.
Masa:
Twaróg zemleć.
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać ser, aromat i budyń. Wlać mleko, wymieszać.
Masę serową wyłożyć na ciasto w blaszce.
Pozostałe ciasto cienko rozwałkować i przykryć masę serową.
Piec ok 50 min w temp 200 st.
Ostudzić. Polać galaretką.
Moje uwagi:
Składniki są na małą blaszkę. Ja robiłam ciasto z podwójnej porcji, sera do masy dałam 1 kg (resztę tak jak w przepisie). Piekłam w blaszce 34x24 cm. Ciasta na górę nie wałkowałam, tylko brałam w łapki maleńkie kawałeczki i splaszczałam palcami
kładłam jeden obok drugiego, później zakrywałam dziury
Użyłam też dwoch galaretek, ale następnym razem dam inny kolor, jakiś jasny.
Ciacho pyszne
sernik wilgotny, ciasto czekoladowe
O tak mi wyszedł sernik:
1 1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru pudru
125 g margaryny
3 łyżki kakao
2 łyżki serka homogenizowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
700 g tłustego białego sera
1 szkl cukru pudru
1 szkl mleka
5 jajek
1 opak budynio waniliowego
5 kropli aromatu rumowego
Dodatkowo:
galaretka truskawkowa
tłuszcz i mąka do blachy
Ciasto:
Margarynę stopić, ostudzić.
Proszek do pieczenia i kakao połączyć z margaryną, mąką, cukrem i serkiem. Wyrobić ciasto.
Formę natłuścić, posypać mąką.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć spód blaszki.
Masa:
Twaróg zemleć.
Jajka utrzeć z cukrem. Dodać ser, aromat i budyń. Wlać mleko, wymieszać.
Masę serową wyłożyć na ciasto w blaszce.
Pozostałe ciasto cienko rozwałkować i przykryć masę serową.
Piec ok 50 min w temp 200 st.
Ostudzić. Polać galaretką.
Moje uwagi:
Składniki są na małą blaszkę. Ja robiłam ciasto z podwójnej porcji, sera do masy dałam 1 kg (resztę tak jak w przepisie). Piekłam w blaszce 34x24 cm. Ciasta na górę nie wałkowałam, tylko brałam w łapki maleńkie kawałeczki i splaszczałam palcami


Użyłam też dwoch galaretek, ale następnym razem dam inny kolor, jakiś jasny.
Ciacho pyszne


O tak mi wyszedł sernik:
