- Paź 21, 2011
- 11,435
- 0
- 0
Złamałam się i ja, i zrobiłam swój pierwszy deser MMowy
Sernik beztłuszczowy
Spód:
150 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)
50 gram mąki graham (typ 1850)
200 gram chudego twarogu
1/2 szkl. jogurtu naturalnego 0%
3 łyżki fruktozy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kilo serka homogenizowanego 0%
1/2 szkl. odtłuszczonego mleka w proszku
3 łyżki żelatyny
7 łyżek fruktozy
1 laska wanilii
200 gram truskawek świeżych lub mrożonych
Mus truskawkowy:
400 gram truskawek świeżych lub mrożonych
1 łyżka żelatyny
3 łyżki fruktozy
świeże truskawki do przybrania
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
Zmiel twaróg dwukrotnie. Zmieszaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i fruktozę, dodaj twaróg i jogurt. Ciasto będzie raczej sztywne, może też formować duże okruchy. Umieść je na dnie blaszki, o średnicy 24 cm, ugnieć mocno i wyrównaj wierzch. Najlepiej wyłożyć dno blaszki papierem do pieczenia - zapobiegnie to przywieraniu ciasta do formy i ułatwi operowanie sernikiem.
Piecz przez 10 - 15 minut, aż ciasto się zezłoci, a boki zbrązowią się nieco. Wyjmij z pieca i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Przetnij laskę wanilii na pół i umieść w niewielkim rondlu. Zalej szklanką wody i dodaj fruktozę. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj przez kolejne kilka minut, aż ilość płynu zmniejszy się niemal o połowę, a pozostały płyn nabierze waniliowego aromatu. Wyjmij wanilię, zdejmij rondel z ognia i wmieszaj żelatynę do rozpuszczenia. Schłódź.
Zmieszaj serek homogenizowany z mlekiem w proszku. Powoli dodawaj schłodzoną żelatynę, mieszając ser trzepaczką balonową lub mikserem ręcznym.
Na schłodzony spód z ciasta, wyłóż całe lub posiekane truskawki. Jeśli używasz mrożonych truskawek, nie musisz ich rozmrażać, chyba, że chcesz je pokroić. Wyłóż masę serową na wierzch i odstaw do lodówki na około dwie godziny lub do momentu stężenia.
Zmiksuj truskawki na gładką masę i dosłodź do smaku. Rozpuść żelatynę we wrzącej wodzie, schłódź, następnie dodaj do truskawkowego puree i dobrze wymieszaj trzepaczką. Wyłóż na wierzch masy serowej i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem najlepiej jest odstawić sernik do lodówki na noc lub na kilka godzin - w ten sposób smaki lepiej się połączą. Mnie najbardziej smakował po dwóch nocach w lodówce
Udekoruj świeżymi truskawkami. Podawaj schłodzony.
Uwagi: Serki mogą być do 1,5% oczywiście
Tak wygląda w przekroju:


Sernik beztłuszczowy
Spód:
150 gram mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)
50 gram mąki graham (typ 1850)
200 gram chudego twarogu
1/2 szkl. jogurtu naturalnego 0%
3 łyżki fruktozy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kilo serka homogenizowanego 0%
1/2 szkl. odtłuszczonego mleka w proszku
3 łyżki żelatyny
7 łyżek fruktozy
1 laska wanilii
200 gram truskawek świeżych lub mrożonych
Mus truskawkowy:
400 gram truskawek świeżych lub mrożonych
1 łyżka żelatyny
3 łyżki fruktozy
świeże truskawki do przybrania
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.
Zmiel twaróg dwukrotnie. Zmieszaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i fruktozę, dodaj twaróg i jogurt. Ciasto będzie raczej sztywne, może też formować duże okruchy. Umieść je na dnie blaszki, o średnicy 24 cm, ugnieć mocno i wyrównaj wierzch. Najlepiej wyłożyć dno blaszki papierem do pieczenia - zapobiegnie to przywieraniu ciasta do formy i ułatwi operowanie sernikiem.
Piecz przez 10 - 15 minut, aż ciasto się zezłoci, a boki zbrązowią się nieco. Wyjmij z pieca i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Przetnij laskę wanilii na pół i umieść w niewielkim rondlu. Zalej szklanką wody i dodaj fruktozę. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj przez kolejne kilka minut, aż ilość płynu zmniejszy się niemal o połowę, a pozostały płyn nabierze waniliowego aromatu. Wyjmij wanilię, zdejmij rondel z ognia i wmieszaj żelatynę do rozpuszczenia. Schłódź.
Zmieszaj serek homogenizowany z mlekiem w proszku. Powoli dodawaj schłodzoną żelatynę, mieszając ser trzepaczką balonową lub mikserem ręcznym.
Na schłodzony spód z ciasta, wyłóż całe lub posiekane truskawki. Jeśli używasz mrożonych truskawek, nie musisz ich rozmrażać, chyba, że chcesz je pokroić. Wyłóż masę serową na wierzch i odstaw do lodówki na około dwie godziny lub do momentu stężenia.
Zmiksuj truskawki na gładką masę i dosłodź do smaku. Rozpuść żelatynę we wrzącej wodzie, schłódź, następnie dodaj do truskawkowego puree i dobrze wymieszaj trzepaczką. Wyłóż na wierzch masy serowej i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem najlepiej jest odstawić sernik do lodówki na noc lub na kilka godzin - w ten sposób smaki lepiej się połączą. Mnie najbardziej smakował po dwóch nocach w lodówce

Udekoruj świeżymi truskawkami. Podawaj schłodzony.
Uwagi: Serki mogą być do 1,5% oczywiście

Tak wygląda w przekroju:

Ostatnią edycję dokonał moderator: