Sernik na zimno z czarną porzeczką

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Bardzo smaczny sernik, wykorzystujący dość niedoceniane moim zdaniem czarne porzeczki. Myślę, że można go przyrządzić również z innymi owocami, spróbuję z malinami lub jeżynami. Przepis od Dorotus.

Na spód ciasteczkowy:

140 g ciastek maślanych (ja używałam maślanych Krakusków)
60 g masła

Ciastka dokładnie rozkruszamy na pył, mieszamy z roztopionym masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie dokładnie rozkładamy masę z ciastek, dociskamy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.

Na masę serową:

700 g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie ( ja dałam twaróg sernikowy Mlekovity)
1/2 szklanki kremówki
200 g drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki czubate żelatyny
250 g odszypułkowanej czarnej porzeczki

+ ewentualnie cukier do dosłodzenia masy porzeczkowej

Porzeczki miksujemy, a następnie przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody.

Twaróg miksujemy dokładnie z kremówką i cukrem, następnie dodajemy po odrobinie sok z cytryny cały czas miksując. Gdy cały sok z cytryny zostanie dodany, wlewamy rozpuszczoną żelatynę, miksując by nie powstały grudki. Otrzymaną w ten sposób masę serową dzielimy na dwie części i jedną z nich mieszamy ze zmiksowanymi porzeczkami. Masę porzeczkową należy spróbować i jeśli wg nas jest za mało słodka to dosłodzić dodatkowym cukrem.

Na spód ciasteczkowy wylewamy białą masę serową i wstawiamy do lodówki na 30-45 minut by lekko stężała. Następnie delikatnie wylewamy na białą - część porzeczkową. Po wszystkim schładzamy sernik przez całą noc w lodówce.

IMG_4891.JPG

Załączniki

• IMG_4891.JPG
    IMG_4891.JPG
    267.4 KB · Wyświetleń: 0

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,955
6,373
113
Dziękuję za wstawienie przepisu, na pewno spodoba się nie tylko mnie.
anbetung.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy