Sernik na zimno z malinami

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
s.mal3.JPG

Składniki:

* 1 cieniutki biszkopt na tortownicę o śr. 26 cm (miałam taki kupny)
* 200 - 250 g konfitury malinowej
* 500 g sera śmietankowego ( np. Delfiko)
* 200 g białej czekolady
* 400 - 500 ml śmietany kremówki
* 20 g żelatyny
* 1 galaretka malinowa
* maliny - ilośc wg smaku (miałam tylko mrożone)

Serek śmietankowy zmiksowac w misce. Czekoladę połamac na kawałki i rozpuścic w kąpieli wodnej z dodatkiem 2-3 łyżek wody. Wystudzic. W drugiej misce ubic śmietanę. Do ubitej śmietany dodawac po 1 łyżce ser, ciągle miksując. Na koniec dodawac stopniowo, rozpuszczoną czekoladę.
Żelatynę namoczyc w 6 łyżkach wody . Podgrzac do rozpuszczenia się żelatyny. Przestudzic. Dodac 2 łyżki masy śmietanowo-serowej, bardzo energicznie mieszając. Teraz dodawac masę żelatynową do masy serowej, ciągle miksując.
Krążek biszkoptu posmarowac konfiturą. Wyłożyc połowę masy serowej. Na to wyłożyc warstwę malin (mrożonych nie rozmrażamy) i przykryc pozostałą masą serową.
Wstawic do lodówki.
Galaretkę rozpuścic w 1 i 1/2 szklanki wody. Jeżeli mamy maliny mrożone (dałam dużo), to wkładamy je do gorącej galaretki, która od razu wystygnie i zacznie się ścinac. Od razu wylewamy na wierzch sera. i znów wkładamy do lodówki, ale teraz to już na kilka godzin (ok. 8 godzin)

s.mal5.JPG

Załączniki

• s.mal3.JPG
    s.mal3.JPG
    104.8 KB · Wyświetleń: 1
  • s.mal5.JPG
    s.mal5.JPG
    92.1 KB · Wyświetleń: 1

iwonka_sz

Member
Sie 27, 2008
315
0
0
Pięknie wygląda ten sernik!
lecker.gif

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
juz po degustacji..... wszyscy piali z zachwytow, pytali o przepisy zabierali kawalki do domow ( nie chcialam im co prawda dac ich
icon_smile.gif
. Jeszcze chyba nigdy nie bylo az takiego odzewu po zrobieniu ciacha !!! Oj bedziemy go cesto w czasie letnim robic. dziekuje Krystyno!!
icon_mrgreen.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Paula, bardzo się cieszę że serniczek smakował. Ja zużyłam już wszystkie mrożone maliny, więc muszę poczekać aż będą świeże (za to mam własnego "chowu"). Ze świeżymi malinami będzie jeszcze smaczniejszy.
lecker.gif

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
ja wlasnie robilam ze swiezych bo u nas one sa przez caly rok- powtorze sie pycha!!! Polaczenie lekko kwaskowych malin, sera i dzemu jest wspaniale; biszkopt upieklam z przepisu hichotki, przekroilam na pol i tykko polowe uzylam. dalam tez duzo zelatyny bo strasznie sie balam ze nie wyjdzie mi a tu taka niespodzianka! Jeszcze raz dziekuje!

niAnia_Ogg

Member
Kwi 5, 2009
1
0
0
Jako nowa cincinoholiczka chciałam przywitać wszystkich użytkowników.
Popełniłam również ten sernik smakował wspaniale, chociaż nie był aż tak efektowny jak Krystyny9, pewnie dlatego, że w wrodzonej przekory "udziwniłam" przepis i idąc na łatwiznę użyłam gotowych biszkoptów (twarde jak kamyki i nieprędko zmiękły:/), następnym razem już upiekę. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie:)

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Aniu - ja też poszłam na łatwiznę, bo użyłam gotowego, kupnego blatu biszkoptowego. Ale biję się w piersi, że był to mój pierwszy i ostatni raz. Nie ma to jak własnej produkcji biszkopt.
A biszkopty, można było nasączyć np. wodą z alkoholem lub w ciekłej galaretce malinowej (to rozwiązanie mniej mi smakuje)

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,235
2,247
113
Siedzi w lodówce.
cook.gif
Ciekawi jesteśmy efektu końcowego
gruebel_2.gif
Niestety nie miałam zbyt dużo czasu więc spód z kupnych biszpoktów , a galaretkę robiłam z soku malinowego i nie miałam już malin do tej galaretki więc dałam mrożone truskawki.
fiesgrins.gif
Jutro egzamin
icon_redface.gif

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,235
2,247
113
sernik_na_zimno_z_malinami.jpg

sernik pyszny w smaku - niestety nie tak reprezentacyjny jak Krystyny - coś nam nie do końca stężał i trochę się " rozłazi"
gruebel_2.gif
? Nie wpływa to jednak na smak.
lecker.gif

Załączniki

• sernik_na_zimno_z_malinami.jpg
    sernik_na_zimno_z_malinami.jpg
    110.2 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Gucio

Well-known member
Kwi 2, 2007
2,235
2,247
113

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,817
4,872
113
Ze spodem herbatnikowym, z malinami, borówką i jeżynami. Bardzo, bardzo dobre, Krystyno.
anbetung.gif

DSC00101.JPG

Załączniki

• DSC00101.JPG
    DSC00101.JPG
    150.7 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy