Sernik na zimno z polewą wiśniową

larva95

Member
Sie 31, 2011
14
0
0
Czerpałam inspirację z różnych przepisów w sieci,niestety nie pamiętam juz dokładnie skąd. Sernik jest przepyszny,delikatny,kremowy.Polewa to tak naprawdę coś z pogranicza frużeliny/galaretki.Bardzo polecam
icon_smile.gif


Składniki na spód:
225 g ciastek digestive-pokruszyć
125 g masła/margaryny-rozpuścić
Wymieszać razem i wylepić tortownicę (24 cm).Wstawić do lodówki.

Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
300 g serka śmietankowego (u mnie Bieluch)
200 g białej czekolady
1 szkl cukru pudru
2 łyżki żelatyny + 1/2 szkl wrzątku-rozpuścić
20 g cukru z prawdziwą wanilią
Białą czekoladę stopić w kąpieli wodnej i przestudzić.Ser,serek śmietankowy,cukry zmiksować.Cały czas miksując dodawać czekoladę i żelatynę.Wylać na wcześniej przygotowany spód.Wstawić do lodówki.

Polewa:
450 g mrożonych wiśni
5 łyżeczek galaretki wiśniowej rozpuszczonej w 3/4 szkl. wody
0,5 szkl cukru
1/3 szkl wody
3 łyżeczki skrobii wymieszanej z minimalną ilością wody
Do garnka wrzucić owoce,cukier,wodę i podgrzewać do rozpuszczenia cukru,dodać skrobię,podgotować.Wyłączyć ogień,dodać galaretkę,wymieszać.Schłodzić i wylać na stężoną masę serową.Włozyć na noc do lodówki. Smacznego
icon_smile.gif