Sernik na zimno

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
Przepis pochodzi z książki „Ubrać duszę – 52 wartościowe tygodnie z kuchnią wegetariańską” autorstwa J. Słomy i M. Trymbulaka.

Sernik na zimno

Porcja na jedna dużą blachę

Spód:
-1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
-3/4 szklanki cukru pudru
-1 paczka wiórków kokosowych
-1 paczka orzechów laskowych
-1/2 paczki całych migdałów
-1/2 paczki płatków migdałów
-3/4 kostki dobrej margaryny
Wszystkie składniki lepimy razem, tworząc kulę. Uzyskaną masą wyklejamy dno blachy i pieczemy na złoty kolor.

Masa:
-1,8-2 kg twarogu trzykrotnie mielonego
-1 i 1/2 szklanki cukru pudru
-3 limonki lub cytryny (sok i starta skórka)
-4 torebki śmietan-fixu
-2 torebki śmietany w proszku lub ½ litra śmietany tortowej (ubić)

Ucieramy twaróg z cukrem pudrem, skórką z limonki lub cytryny, śmietan-fixem i sokiem. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy łopatką. Masę wykładamy na ostudzony spód. Można dodać owoce według uznania.

Polewa:
-2 gorzkie czekolady
-1/3 kostki dobrej margaryny
-150 ml mleka

Wszystkie składniki polewy wkładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu aż do ich rozpuszczenia, cały czas mieszając, ponieważ polewa łatwo się przypala. Ciepłą polewą smarujemy ciasto i wstawiamy do lodówki.



A teraz to co Sylwia nakombinowała:

Sernik tężeje właśnie w lodówce (i coś wolno mu to idzie...). Robiłam go z połowy porcji w tortownicy 20cm. Z braku orzechów i migdałów dałam pestki dyni i wiecej kokosu.
Użyłam twarogu homogenizowanego z wiaderka i cytryn. Gotowa masa była pyszna (miska wylizana na błysk).
Polewy nie bedę robiła bo za gorąco mi na czekoladę...co najwyżej zrobię czekoladowe esy-floresy
icon_smile.gif
Zdjęcie później.
 

Załączniki

  • sernik.JPG
    sernik.JPG
    63 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,133
0
0
sorki ale... mam glupie pytanie...
icon_redface.gif
dlaczego to sie nazywa "sernik WEGETARIANSKI"??
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
dlatego, że nei ma w składzie żelatyny ani galaretek z żelatyną, a to w przypadku serników na zimno jest rzadkością
icon_smile.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,133
0
0
aaa... ok, nie pomyslalam o zelatynie!! i dlatego sie troche dziwilam dlaczego to sprecyzowanie
icon_wink.gif

dzieki!!
icon_wink.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,133
0
0
ps. ja ogolnie nie uzywam zelatyny; albo robie takie dania, gdzie jej nie ma, albo robie z agarem; ale ogolnie wole bez...
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
CYTATaaa... ok, nie pomyslalam o zelatynie!! i dlatego sie troche dziwilam dlaczego to sprecyzowanie
icon_wink.gif

dzieki!!
icon_wink.gif
nie ma sprawy
bussi.gif


Bea73 @ 21 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=544112ps. ja ogolnie nie uzywam zelatyny; albo robie takie dania, gdzie jej nie ma, albo robie z agarem; ale ogolnie wole bez...
ja z miejsca odrzucam przepisy z żelatyną a za agarem sie jeszcze nie rozglądałam
icon_wink.gif
mam tyle innych przepisów do wypróbowania, że nie zaprzątam sobie tym głowy
icon_smile.gif


Zdjecie wstawię jutro bo i światło będzie lepsze i sernik bardziej steżały
icon_wink.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,133
0
0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
mało stężał ale jest pyszny, nie za słodki
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy