- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Przepis pochodzi z książki „Ubrać duszę – 52 wartościowe tygodnie z kuchnią wegetariańską” autorstwa J. Słomy i M. Trymbulaka.
Sernik na zimno
Porcja na jedna dużą blachę
Spód:
-1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
-3/4 szklanki cukru pudru
-1 paczka wiórków kokosowych
-1 paczka orzechów laskowych
-1/2 paczki całych migdałów
-1/2 paczki płatków migdałów
-3/4 kostki dobrej margaryny
Wszystkie składniki lepimy razem, tworząc kulę. Uzyskaną masą wyklejamy dno blachy i pieczemy na złoty kolor.
Masa:
-1,8-2 kg twarogu trzykrotnie mielonego
-1 i 1/2 szklanki cukru pudru
-3 limonki lub cytryny (sok i starta skórka)
-4 torebki śmietan-fixu
-2 torebki śmietany w proszku lub ½ litra śmietany tortowej (ubić)
Ucieramy twaróg z cukrem pudrem, skórką z limonki lub cytryny, śmietan-fixem i sokiem. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy łopatką. Masę wykładamy na ostudzony spód. Można dodać owoce według uznania.
Polewa:
-2 gorzkie czekolady
-1/3 kostki dobrej margaryny
-150 ml mleka
Wszystkie składniki polewy wkładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu aż do ich rozpuszczenia, cały czas mieszając, ponieważ polewa łatwo się przypala. Ciepłą polewą smarujemy ciasto i wstawiamy do lodówki.
A teraz to co Sylwia nakombinowała:
Sernik tężeje właśnie w lodówce (i coś wolno mu to idzie...). Robiłam go z połowy porcji w tortownicy 20cm. Z braku orzechów i migdałów dałam pestki dyni i wiecej kokosu.
Użyłam twarogu homogenizowanego z wiaderka i cytryn. Gotowa masa była pyszna (miska wylizana na błysk).
Polewy nie bedę robiła bo za gorąco mi na czekoladę...co najwyżej zrobię czekoladowe esy-floresy
Zdjęcie później.
Sernik na zimno
Porcja na jedna dużą blachę
Spód:
-1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
-3/4 szklanki cukru pudru
-1 paczka wiórków kokosowych
-1 paczka orzechów laskowych
-1/2 paczki całych migdałów
-1/2 paczki płatków migdałów
-3/4 kostki dobrej margaryny
Wszystkie składniki lepimy razem, tworząc kulę. Uzyskaną masą wyklejamy dno blachy i pieczemy na złoty kolor.
Masa:
-1,8-2 kg twarogu trzykrotnie mielonego
-1 i 1/2 szklanki cukru pudru
-3 limonki lub cytryny (sok i starta skórka)
-4 torebki śmietan-fixu
-2 torebki śmietany w proszku lub ½ litra śmietany tortowej (ubić)
Ucieramy twaróg z cukrem pudrem, skórką z limonki lub cytryny, śmietan-fixem i sokiem. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy łopatką. Masę wykładamy na ostudzony spód. Można dodać owoce według uznania.
Polewa:
-2 gorzkie czekolady
-1/3 kostki dobrej margaryny
-150 ml mleka
Wszystkie składniki polewy wkładamy do rondla i podgrzewamy na małym ogniu aż do ich rozpuszczenia, cały czas mieszając, ponieważ polewa łatwo się przypala. Ciepłą polewą smarujemy ciasto i wstawiamy do lodówki.
A teraz to co Sylwia nakombinowała:
Sernik tężeje właśnie w lodówce (i coś wolno mu to idzie...). Robiłam go z połowy porcji w tortownicy 20cm. Z braku orzechów i migdałów dałam pestki dyni i wiecej kokosu.
Użyłam twarogu homogenizowanego z wiaderka i cytryn. Gotowa masa była pyszna (miska wylizana na błysk).
Polewy nie bedę robiła bo za gorąco mi na czekoladę...co najwyżej zrobię czekoladowe esy-floresy
