- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Sernik na zimno
Wypróbowany, ulubiony, robiony od lat
Biszkopt:
1 żółtko zmiksować z 1 łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i łyżeczką proszku do pieczenia. Dodać ubitą pianę z białka.
Na papierze do pieczenia odrysować kontur tortownicy, rozsmarować ciasto wielkości konturu. Upiec na złoto w 180 st, odkleić od papieru i włożyć do tortownicy.
( Moja tortownica ma 24 cm.)
Galaretkę rozpuścić w 1 - 1,5 szkl. wrzącej wody, wymieszać, odstawić do wystudzenia.
Sernik:
1 kg serka twarogowego 3 krotnie mielonego lub 5 serków homogenizowanych (po 200 g)
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła ( takiej co ma 200 g)
4 łyżki żelatyny.
Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości wrzącej wody.
Rozpuścić masło.
Masło utrzeć na puch, dodając po 1 żółtku, cukier i serek.
Zmiksować. Wlewać ostrożnie po trochu żelatynę, nadal miksując.
Przelać do tortownicy, posmarowawszy uprzednio jej boki masłem.
Sernik wstawić do lodówki by trochę stężał.
Na serniku ułożyć owoce.
Gdy już stężeje, zalać zimną galaretką i odstawić do lodówki.

Wypróbowany, ulubiony, robiony od lat

Biszkopt:
1 żółtko zmiksować z 1 łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i łyżeczką proszku do pieczenia. Dodać ubitą pianę z białka.
Na papierze do pieczenia odrysować kontur tortownicy, rozsmarować ciasto wielkości konturu. Upiec na złoto w 180 st, odkleić od papieru i włożyć do tortownicy.
( Moja tortownica ma 24 cm.)
Galaretkę rozpuścić w 1 - 1,5 szkl. wrzącej wody, wymieszać, odstawić do wystudzenia.
Sernik:
1 kg serka twarogowego 3 krotnie mielonego lub 5 serków homogenizowanych (po 200 g)
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
1/4 kostki masła ( takiej co ma 200 g)
4 łyżki żelatyny.
Żelatynę rozpuścić dokładnie w małej ilości wrzącej wody.
Rozpuścić masło.
Masło utrzeć na puch, dodając po 1 żółtku, cukier i serek.
Zmiksować. Wlewać ostrożnie po trochu żelatynę, nadal miksując.
Przelać do tortownicy, posmarowawszy uprzednio jej boki masłem.
Sernik wstawić do lodówki by trochę stężał.
Na serniku ułożyć owoce.
Gdy już stężeje, zalać zimną galaretką i odstawić do lodówki.
Ostatnią edycję dokonał moderator: