Sernik na zimno

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
Jasne
icon_smile.gif

pierwsza to galaretka wiśniowa rozmieszana z 1 i 1/4 szklanki wrzątku, przestudzona ale jeszcze ciepła i do niej wlewasz po trochu serek danio (ja miałam 150g) i czekasz aż wystygnie , lekko się zetnie. W między czasie rozpuściłam drugą wiśniową galaretkę (tym razem w jednej szklance wody) namoczyłam w niej biszkopty i położyłam na dole tortownicy. Aby nie wylewać reszty pozostałej galaretki na płaskiej salaterce rozłożyłam biszkopty i zalałam-wstawiłam do lodówy(z tego powstała góra na torcik)- ważne wczeżniej rozłożyłam folie spożywczą abym mogła ładnie zdjąć galaretkę z biszkoptami.

Kiedy widzisz że pierwszą warstwę można już wlać do tortownicy bez ryzyka przeciekania;-) wlewasz, wstawiasz do lodówki i czekasz aż stężeje czyli wkładając palec natykasz na opór pianki
icon_wink.gif
dla pewności wstaw tortownice na talerzu aby nie pochlapać zawartości lodówki
icon_wink.gif

Szybko robisz drugą galaretkę te same proporcje 1; 14/szklanki wrzątku plus pomarańczowa galaretka, potem dodajesz serek i wylewasz.
Analogicznie tak samo trzecia warstwa tyle że zielona galaretka.

Sama góra była robiona już z 1,5 szklanki wody i galaretki truskawkowej, rozłożyłam na górze pomarańcze i delikatnie zalewałam galaretką aby nie wyleciały do góry
icon_wink.gif

Czekam aż wszystko ładnie się ścięło:
ubiłam śmietana kremówkę 30% (250g) + 1,5 łyżki cukru pudru+1 śmietan fix, i 2 krople aromatu waniliowego.

Przybranie to już jak chcesz
icon_smile.gif
ale pociachanie tych biszkoptów zalanych galaretką daje fajny efekt , także przeciekła mi lekko tortownica, i to co się ścieło i zostało na talerzu porwałam i po przyklejałam po bokach hehe chyba przesadziłam ale co tam
icon_wink.gif

Mam nadzieje że ci to pomoże
ps tortownica moja to ta mniejsza 22-23 cm
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
fajnie, że kazdy sernik inaczej wygląda! wszystkie są super! Ja też jak zrobię to zamieszczę zdjęcie, oczywiście zrobię z winogronami, bo taki lubię najbardziej, z wiśniami też jest super. Ostatnio robiłam go w małych porcjach, w małych szklanych miseczkach, fajnie wyglądały pasy kolorowe przez szkło w miseczkach, niestety zdjęcia nie mam.
 

alisia

Member
Sie 21, 2006
515
0
0
Sernik pyszniasty, idealny na upalne dni. Zrobiłam z serem 3-krotnie mielonym, bo w posiadaniu takowego akurat byłam, a dno tortownicy wyłożyłam biszkoptami. Dzięki Elu
anbetung.gif


 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Annaa
mniam.gif
Nawet z twojej ręki bym go zjadła
icon_mrgreen.gif
lecker.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Niestety nie mialam owocow i zrobilam w wersji bez
icon_wink.gif

Podzielilam serek na cztery "porcje" i wlalam do kazdego inny kolor galaretki
icon_biggrin.gif

Wyszlo pycha
icon_lol.gif
- nastepnym razem zaopatrze sie w owoce i zrobie tak, jak ma byc
icon_wink.gif

Bardzo dziekuje za przepis
bussi.gif
cvety.gif


PICT0006_1.JPG
 

Załączniki

  • PICT0006_1.JPG
    PICT0006_1.JPG
    64.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Caritko, kosmicznie apetyczny ci wyszedł
mniam.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Cari - piękne kolorki.
Jakie mialaś smaki galaretek
icon_question.gif


P.S. az mi sie zachcialo takiego sernika
icon_neutral.gif
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Ilona @ 22 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=525862Cari - piękne kolorki.
Jakie mialaś smaki galaretek
icon_question.gif


P.S. az mi sie zachcialo takiego sernika
icon_neutral.gif
Dzieki, Ilonko
icon_biggrin.gif

Kolory od dolu to:
- smak Waldmeister
icon_wink.gif
icon_lol.gif
( z marzanki wonnej
icon_wink.gif
)
- malinowy
- niebieska- z owocow lesnych (przywieziona z Polski)
- cytrynowa
- i znowu malionowa- bez serka
icon_wink.gif


Agata @ 22 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=525995Caritko natchnienie Ty moje
icon_mrgreen.gif
robimy z Matim na dzień taty oczywiście w Twojej wersji, bo bardzo nam się podoba
lecker.gif
icon_mrgreen.gif
ooo- jak mi milo
icon_lol.gif
icon_mrgreen.gif

bussi.gif


Agatko- ciesze sie, ze robicie "po mojemu"
icon_biggrin.gif

Mam nadzieje, ze w takiej wersji bedzie Wam smakowac tak dobrze, jak nam
icon_wink.gif
icon_lol.gif
 

Aguśś

Member
Wrz 18, 2004
575
0
16
na jak dużą tortownicę to jest przepis?
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Agus - robilam w 26 cm -owej formie
icon_biggrin.gif


Ilona- no wlasnie w Polsce raczej tego smaku nie ma... W PL nigdy nie spotkalam sie z takim smakiem, a Waldmeistra poznalam dopiero tutaj...
Byc moze jest w innych rejonach Polski - nie mam pojecia...
A jak smakuje?
hmmm...- trudno opisac, - na pewno jest kwaskowaty i mozna wyczuc jakis "przyjemny" aromat- pewnie z tych kwiatow, co daje bardzo specyficzny smak.
Ogolnie mowiac- jest bardzo ozezwiajacy
icon_biggrin.gif

Nie wiem, jak to mam opisac, aby choc troche ten smak Ci przyblizyc
dontknow.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Caritka @ 23 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=526295hmmm...- trudno opisac, - na pewno jest kwaskowaty i mozna wyczuc jakis "przyjemny" aromat- pewnie z tych kwiatow, co daje bardzo specyficzny smak.
Ogolnie mowiac- jest bardzo ozezwiajacy
icon_biggrin.gif
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif

Ja tam lubie wszystko co kwaśne
icon_mrgreen.gif

Ciekawy musi mieć smak
gruebel_2.gif


Szukałam na necie ale żadnych info się nie dokopałam
icon_rolleyes.gif

Znalazłam tylko jak wyglądają kwiaty - wstawie dla zainteresowanych
icon_wink.gif

Waldmeister.jpg

Ale sernikiem to mnie powaliłaś
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
 

Załączniki

  • Waldmeister.jpg
    Waldmeister.jpg
    153.2 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy