- Sie 24, 2006
- 9,664
- 0
- 0
Przepis pochodzi z książeczki z przepisami na serniki. Zrobiłam, bardzo dobry wyszedł
Słodka masa serowa połączona z nie słodkim spodem i bokami
A do tego pycha "polewa" ze śmietany tutaj zwana lukrem.
Składniki na tortownicę 22 cm:
35 dag białego sera
8 łyżek masła
mała paczka wafli
2 jajka
13 dag cukru
kilka kropli esencji waniliowej
łyżeczka soku z cytryny
lukier:
szklanka gęstej śmietany
4 łyżki cukru
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Wafle pokruszyć wałkiem. Masło stopić, wymieszać z waflami. Masą wyłożyć dno i boki tortownicy. Wstawić do lodówki na 30 minut, aż masło stężeje. Piekarnik nagrzać do 180 st.
Ser, jajka, cukier i esencję waniliową oraz sok cytrynowy starannie zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na wafle. Wstawić do piekarnika i piec 30 min. Powierzchnia powinna być jasnozłota, masa serowa zaś zwiększy swą objętość na tyle, że całkiem wypełni "formę" z wafla.
Sernik wystudzić w temperaturze pokojowej.
Śmietanę, cukier, sok z cytryny i esencję waniliową dokładnie wymieszać. Lukier wylać na sernik i wygładzić. Wstawić do piekarnika na 5 minut, by cukier się rozpuścił.
Wyjąć, wystudzić, następnie wstawić do lodówki. Gdy lukier zrobi się twardy i świecący sernik jest gotowy.



Składniki na tortownicę 22 cm:
35 dag białego sera
8 łyżek masła
mała paczka wafli
2 jajka
13 dag cukru
kilka kropli esencji waniliowej
łyżeczka soku z cytryny
lukier:
szklanka gęstej śmietany
4 łyżki cukru
łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Wafle pokruszyć wałkiem. Masło stopić, wymieszać z waflami. Masą wyłożyć dno i boki tortownicy. Wstawić do lodówki na 30 minut, aż masło stężeje. Piekarnik nagrzać do 180 st.
Ser, jajka, cukier i esencję waniliową oraz sok cytrynowy starannie zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na wafle. Wstawić do piekarnika i piec 30 min. Powierzchnia powinna być jasnozłota, masa serowa zaś zwiększy swą objętość na tyle, że całkiem wypełni "formę" z wafla.
Sernik wystudzić w temperaturze pokojowej.
Śmietanę, cukier, sok z cytryny i esencję waniliową dokładnie wymieszać. Lukier wylać na sernik i wygładzić. Wstawić do piekarnika na 5 minut, by cukier się rozpuścił.
Wyjąć, wystudzić, następnie wstawić do lodówki. Gdy lukier zrobi się twardy i świecący sernik jest gotowy.

