- Mar 6, 2008
- 1,831
- 1
- 0
Nie mam pojęcia dlaczego taką nazwę ma ciasto bez sera.Przepis z gazety.Wypróbowany przez moją rodzinę wielokrotnie i za każdym razem znika ze stołu, w szybkim tempie.
Składniki:
-kostka margaryny
-4 łyżki cukru
-4 żółtka
-2 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-olejek zapachowy
-cukier waniliowy
-
-pół kg owoców np. wiśni, czereśni,jagód lub truskawek
Na krem:
-4 białka
-3/4 szklanki cukru
-1 budyń waniliowy lub śmietankowy
Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia,, olejek zapachowy.Zagnieść ciasto i włożyć na około 1 godzinę do lodówki na górną półkę.Następnie podzielić ciasto na dwie części.Jedną część wyłożyć na blaszkę i podpiec około 15 min.w temp. 180 st.C, a drugą część ciasta włożyć do zamrażalnika.
Zrobić krem:
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli,powoli dodawać cukier i dalej ubijać.Na końcu dodać proszek budyniowy i zmiksować całość.Gotową masę wyłożyć na podpieczone ciasto, na masę położyć owoce, a na nie zetrzeć resztę ciasta.Piec jeszcze około 45 min, w temp.180 stC.
Ja piekę na blaszce o wymiarach 35x25cm-wyłożonej papierem do pieczenia.Polecam to ciasto.
Składniki:
-kostka margaryny
-4 łyżki cukru
-4 żółtka
-2 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-olejek zapachowy
-cukier waniliowy
-
-pół kg owoców np. wiśni, czereśni,jagód lub truskawek
Na krem:
-4 białka
-3/4 szklanki cukru
-1 budyń waniliowy lub śmietankowy
Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia,, olejek zapachowy.Zagnieść ciasto i włożyć na około 1 godzinę do lodówki na górną półkę.Następnie podzielić ciasto na dwie części.Jedną część wyłożyć na blaszkę i podpiec około 15 min.w temp. 180 st.C, a drugą część ciasta włożyć do zamrażalnika.
Zrobić krem:
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli,powoli dodawać cukier i dalej ubijać.Na końcu dodać proszek budyniowy i zmiksować całość.Gotową masę wyłożyć na podpieczone ciasto, na masę położyć owoce, a na nie zetrzeć resztę ciasta.Piec jeszcze około 45 min, w temp.180 stC.
Ja piekę na blaszce o wymiarach 35x25cm-wyłożonej papierem do pieczenia.Polecam to ciasto.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: